Τα Προβλήματα των Λακκουβών στους Δρόμους μας τον Χειμώνα
Αυτοκίνητο

Τα Προβλήματα των Λακκουβών στους Δρόμους μας τον Χειμώνα




Ένα από τα σοβαρότερα ζητήματα που καλούνται να αντιμετωπίσουν οι οδηγοί στους δρόμους της Ελλάδας, είναι οι λακκούβες. Όταν αυτές καλύπτονται από νερό ή χιόνι, καθιστούν την κατάσταση ακόμα πιο επικίνδυνη, καθώς γίνονται λιγότερο ορατές. Οι λακκούβες συχνά ξεκινούν από μικρές τρύπες στο οδόστρωμα και μπορούν να εξελιχθούν σε μεγάλες και επικίνδυνες ανωμαλίες.

Η κατάσταση αυτή επιδεινώνεται κατά τους χειμερινούς μήνες, όταν η δράση της βροχής και ο πάγος συμβάλλουν στην αύξηση του προβλήματος. Μία μεγάλη λακκούβα μπορεί να προκαλέσει σοβαρές ζημιές στα ελαστικά, όπως το κόψιμο τους ή τη δυσκολία διατήρησης της πίεσης. Τα ελαστικά χαμηλού προφίλ είναι πιο ευάλωτα στις κακοτεχνίες του δρόμου, με πιθανές συνέπειες όπως η δημιουργία εξογκώματος, που σημαίνει ότι χρήζουν άμεσης αντικατάστασης.

Εν τω μεταξύ, η ανάρτηση του αυτοκινήτου, η οποία είναι σχεδιασμένη να απορροφά τις ανωμαλίες του δρόμου, μπορεί να υποστεί σοβαρές βλάβες. Η καταπόνηση από μια μεγάλη λακκούβα μπορεί να επηρεάσει την ευθυγράμμιση του οχήματος ή να προκαλέσει σπασίματα στα αμορτισέρ. Αν το αυτοκίνητο παρατυπήσει στην ευθυγράμμισή του, οι οδηγοί θα παρατηρήσουν ότι το τιμόνι δεν είναι κεντραρισμένο, η σταθερότητα στις στροφές μειώνεται και τα ελαστικά φθείρονται ανομοιόμορφα.

Επιπλέον, οι βαθιές λακκούβες μπορούν να βλάψουν το σύστημα εξάτμισης, καθώς αυτό βρίσκεται εκτεθειμένο κάτω από το αυτοκίνητο. Σοβαρές ζημιές μπορούν επίσης να προκληθούν σε προφυλακτήρες ή άλλες αδύναμες περιοχές, ιδιαίτερα σε σπορ οχήματα, αν και πολλές φορές αυτές οι ζημιές είναι κυρίως αισθητικές.

Έτσι, οι οδηγοί πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί κατά την οδήγηση, καθώς οι συνέπειες των λακκουβών μπορούν να είναι κοστοβόρες και επικίνδυνες για την ασφάλεια των αυτοκινήτων.

Πηγή: news.gr