Αύξηση της Θερμοκρασίας των Ελληνικών Θαλασσών και οι Γεωγραφικές Διαφοροποιήσεις τους
Ελλάδα

Αύξηση της Θερμοκρασίας των Ελληνικών Θαλασσών και οι Γεωγραφικές Διαφοροποιήσεις τους




Οι ελληνικές θάλασσες βρίσκονται στο «κόκκινο» καθώς οι θερμοκρασίες τους έχουν παρουσιάσει αυξητική τάση, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε στο διεθνές περιοδικό «Atmosphere» από επιστήμονες της μονάδας meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών. Η έρευνα επικεντρώνεται στις μεταβολές βασικών κλιματικών παραμέτρων στην Ελλάδα, καλύπτοντας την περίοδο 1991-2020.

Στην ανάλυση της επιφανειακής θερμοκρασίας της θάλασσας, τα δεδομένα προήλθαν από την ευρωπαϊκή υπηρεσία Copernicus. Η παρουσίαση των στοιχείων δείχνει ότι η μέση επιφανειακή θερμοκρασία των ελληνικών θαλασσών έχει αυξηθεί κατά μέσο όρο περίπου 1,5 °C κατά τα τελευταία τριάντα χρόνια.

Ωστόσο, εντός αυτής της αύξησης υπάρχουν σημαντικές γεωγραφικές διαφοροποιήσεις. Σε περιοχές όπως το Θρακικό Πέλαγος και το Κεντρικό Ιόνιο, καθώς και σε θαλάσσιες ζώνες νότια της Κρήτης και της Ρόδου, η αύξηση φτάνει και ξεπερνά τους 2 °C. Από την άλλη πλευρά, περιοχές του Κεντρικού και Νότιου Αιγαίου δείχνουν μια πολύ πιο ήπια τάση αύξησης της θερμοκρασίας.

Πηγή: news.gr