Δεν Υπήρξε Εμπλοκή Οδηγιών του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη στην Αντιμετώπιση της Φονικής Πυρκαγιάς στο Μάτι
Ελλάδα

Δεν Υπήρξε Εμπλοκή Οδηγιών του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη στην Αντιμετώπιση της Φονικής Πυρκαγιάς στο Μάτι




«Η πολιτική ηγεσία δεν καθορίζει τις λεπτομέρειες, αλλά το πώς θα γίνει ο πόλεμος σε γενικές γραμμές», τονίστηκε από τον Νίκο Τόσκα, πρώην υπουργό Προστασίας του Πολίτη, κατά την παρουσία του στο Εφετείο, όπου εξετάζεται η υπόθεση της φονικής πυρκαγιάς στο Μάτι. Ο πρώην υπουργός υποστήριξε ότι την ημέρα της καταστροφής, τον Ιούλιο του 2018, δεν είχε καμία εμπλοκή στη διαχείριση της φωτιάς και ανέφερε πως είχε δώσει κατευθύνσεις για να βάλουν προτεραιότητες οι αρμόδιοι του Πυροσβεστικού Σώματος.

Η εισαγγελία αντέτεινε ερωτήσεις σχετικά με τις «προτεραιότητες», προβάλλοντας ότι η οδηγία της πολιτικής ηγεσίας έμοιαζε με εντολή. Ο Τόσκας αντέτεινε, λέγοντας ότι τονίζουν επαναλαμβανόμενα πως «δεν επηρεάστηκε καμία ενέργεια τους από οδηγία, κατεύθυνση ή εντολή δική του». Υπογράμμισε ότι μίλησε για προτεραιότητες, αλλά δεν ήθελε να οδηγήσει σε σύγχυση τις υπηρεσίες.

Ο πρώην υπουργός σημείωσε επίσης, πως δεν προτάθηκε η ενημέρωση των πολιτών εκείνη την ημέρα και ότι το σύστημα 112 δεν λειτουργούσε. Όταν ρωτήθηκε για τις ευθύνες του Πυροσβεστικού Σώματος, επαναλάμβανε ότι δεν θα πρέπει να αποδοθούν ευθύνες σε αθώους.

Η διαδικασία μπορεί να αποκαλύψει περισσότερα για την κατάσταση των υπηρεσιών κατά τη διάρκεια των πυρκαγιών, ωστόσο ο Νίκος Τόσκας επιμένει ότι ουδέποτε έδωσε επιχειρησιακές εντολές.

Πηγή: news.gr