Διεκδίκηση Συλλογικής Σύμβασης και Μέτρα Ενάντια στην Ακρίβεια από τους Οικοδόμους
Ελλάδα

Διεκδίκηση Συλλογικής Σύμβασης και Μέτρα Ενάντια στην Ακρίβεια από τους Οικοδόμους




Δύο απεργιακές κινητοποιήσεις ανακοίνωσε η Ομοσπονδία Οικοδόμων και Συναφών Επαγγελμάτων Ελλάδας, προγραμματισμένες για τον κλαδικό τομέα στις 6 Νοεμβρίου και την πανελλαδική πανεργατική απεργία της 20 Νοεμβρίου. Οι οικοδόμοι διεκδικούν βασικά αιτήματα που περιλαμβάνουν την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (ΣΣΕ) για όλους τους οικοδόμους, καθώς και την καθορισμένη αμοιβή για διάφορες ειδικότητες: 54 ευρώ για εργάτες, 57 ευρώ για βοηθούς και 60 ευρώ για τεχνίτες.

Επιπλέον, επιζητούν 7ωρη εργασία, 5νθήμερη εργασία και συνολικά 35ωρη εβδομαδιαία δουλειά. Απαιτούν επίσης την υπογραφή κλαδικών συμβάσεων για τους συναφείς τομείς εργασίας. Άλλα αιτήματα περιλαμβάνουν την αναγνώριση και διανομή των «υπέρ αγνώστων» ενσήμων για όλους τους οικοδόμους, με στόχο κάθε μέρα εργασίας να αντιστοιχεί σε ένσημο.

Η Ομοσπονδία ζητά επίσης μέτρα για την υγεία και την ασφάλεια στους χώρους εργασίας, καθώς και προστασία από τις ανατιμήσεις. Τα αιτήματα περιλαμβάνουν την κατάργηση του ΦΠΑ σε προϊόντα ευρείας κατανάλωσης, καθώς και στους λογαριασμούς ρεύματος, νερού και τηλεφώνου.

Πηγή: news.gr