Το υπουργείο Υγείας προχώρησε σε ανακοίνωση σχετικά με τα self-test για τον καρκίνο του παχέος εντέρου, προκειμένου να διαλευκανθούν δημοσιεύματα που περιέχουν ανακριβείς πληροφορίες. Η υλοποίηση του προγράμματος πρόληψης πραγματοποιείται με βάση τις επιστημονικές οδηγίες της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Δημόσιας Υγείας (ΕΕΔΥ), η οποία ιδρύθηκε με τον νόμο 4675/2020 και έχει ρόλο γνωμοδοτικού οργάνου για θέματα Δημόσιας Υγείας.
Η Επιτροπή συνεργάστηκε με ομάδα εξειδικευμένων γαστρεντερολόγων, καθώς και με την Πρόεδρο της Ελληνικής Γαστρεντερολογικής Εταιρείας. Το πρωτόκολλο του προγράμματος αφορά όλους τους πολίτες ηλικίας 50-69 ετών που διαθέτουν ΑΜΚΑ, ανεξαρτήτως αν είναι ασφαλισμένοι ή ανασφάλιστοι.
Το πρόγραμμα περιλαμβάνει τρία βασικά βήματα:
1. Η διενέργεια self-test (Αυτοδιαγνωστικός Έλεγχος), με τη χρήση αξιόπιστων τεστ που έχουν εγκριθεί από τον ΕΟΦ. Τα self-test ανιχνεύουν την παρουσία αιμορραγίας στα κόπρανα, γεγονός που αποτελεί σημαντικό παράγοντα κινδύνου για εμφάνιση καρκίνου. Επισημαίνεται ότι το self-test δεν προσδιορίζει αν κάποιος έχει καρκίνο.
2. Εάν το self-test είναι θετικό, ο πολίτης θα επισκεφθεί γαστρεντερολόγο για κλινική εκτίμηση. Ο γαστρεντερολόγος θα αποφασίσει αν απαιτείται κολονοσκόπηση και θα εκδώσει το σχετικό παραπεμπτικό.
3. Εφόσον απαιτηθεί, πραγματοποιείται η κολονοσκόπηση, όπου μπορούν να αφαιρεθούν πολύποδες και να γίνει δειγματοληψία για βιοψία.
Όλες οι σχετικές εξετάσεις είναι δωρεάν για τους δικαιούχους και δεν απαιτείται συνταγογράφηση. Στόχος του προγράμματος είναι η πρώιμη ανίχνευση προ-καρκινικών αλλοιώσεων, με σκοπό την άμεση ιατρική παρέμβαση. Η έγκαιρη διάγνωση μπορεί να οδηγήσει σε 100% ίαση, κάνοντάς την πρόληψη κρίσιμη.
Το υπουργείο ενθαρρύνει τους πολίτες να συμμετάσχουν σε αυτές τις δωρεάν εξετάσεις, οι οποίες μπορούν να σώσουν ζωές, και καλεί όλους να συμβάλλουν στην ευαισθητοποίηση για την πρόληψη του καρκίνου.
Πηγή: news.gr