Δράσεις του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών για την Προστασία Ευάλωτων Πολιτών και Δανειοληπτών
Ελλάδα

Δράσεις του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών για την Προστασία Ευάλωτων Πολιτών και Δανειοληπτών




Το Διοικητικό Συμβούλιο του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών ανακοίνωσε την απόφασή του για στοχευμένες αποχές, οι οποίες θα διαρκέσουν από 21 έως 29 Οκτωβρίου 2024. Οι αποχές αυτές αφορούν τις διαδικασίες που σχετίζονται με την έκδοση διαταγών πληρωμής και τις πράξεις αναγκαστικής εκτέλεσης που περιλαμβάνουν Τράπεζες και funds. Επιπλέον, οι δικηγόροι θα απέχουν από τη συζήτηση υποθέσεων που σχετίζονται με προσημειώσεις από 22 έως 29 Οκτωβρίου 2024.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η απόφαση λήφθηκε λόγω των τελευταίων ενεργειών των Τραπεζών και εταιρειών διαχείρισης απαιτήσεων (Servicers), οι οποίες προσπάθησαν να αποκτήσουν πρόσβαση στην πανελλαδική διαδικτυακή πλατφόρμα του Ελληνικού Κτηματολογίου, κάτι που ερμηνεύεται ως απόπειρα αποκλεισμού των δικηγόρων. Το ΔΣ του ΔΣΑ διαμαρτύρεται για την κυβερνητική πολιτική που αφορά την πρόσβαση στα κτηματολογικά στοιχεία εκατομμυρίων πολιτών, θεωρώντας ότι η προστασία των ευάλωτων οφειλετών έχει περιοριστεί σημαντικά.

Η ανακοίνωση του Δικηγορικού Συλλόγου τονίζει την ανάγκη αναθεώρησης του Νέου Πτωχευτικού Κώδικα, καθώς δεν προσφέρει επαρκή προστασία στους ευάλωτους δανειολήπτες και την πρώτη τους κατοικία. Η κατάσταση στα δικαστήρια της Αθήνας παραμένει επίσης δύσκολη, με πολλά ζητήματα να μη ρυθμίζονται, γεγονός που επηρεάζει την καθημερινότητα δικηγόρων και πολιτών.

Ο Δικηγορικός Σύλλογος έχει εκφράσει την υποστήριξή του στον υφυπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης, ο οποίος δήλωσε ότι οι προϋποθέσεις για την πρόσβαση των τραπεζών και των εταιρειών διαχείρισης απαιτήσεων δεν πληρούνται, ούτε υπάρχει ανάγκη για κάτι τέτοιο.

Πηγή: news.gr