Εντοπισμός του Βρετανικού Υποβρυχίου HMS Trooper 81 Χρόνια Μετά την Απώλειά του
Ελλάδα

Εντοπισμός του Βρετανικού Υποβρυχίου HMS Trooper 81 Χρόνια Μετά την Απώλειά του




Βρετανικό υποβρύχιο HMS TROOPER, που χάθηκε τον Οκτώβριο του 1943 κατά τη διάρκεια μυστικής αποστολής στο Αιγαίο, εντοπίστηκε σε βάθος 253 μέτρων στο Ικάριο Πέλαγος. Η ανακάλυψη του εν λόγω υποβρυχίου, το οποίο είναι το όγδοο βυθισμένο υποβρύχιο που ανακαλύπτει η ερευνητική ομάδα του Κώστα Θωκταρίδη, αποτελεί ουσιαστική πρόοδο στην αποκατάσταση της ιστορικής μνήμης των 64 μελών του πληρώματος που χάθηκαν. Ένας από αυτούς ήταν και ο εθελοντής Αυστραλός υποπλοίαρχος John Stuart Ryder, 22 ετών.

Η πληροφορία για την ανεύρεση του υποβρυχίου παρέχει διέξοδο στις οικογένειες των θυμάτων, όπως σημειώνει ο George Malcolmson, πρώην διευθυντής Αρχείου του Βασιλικού Μουσείου Υποβρυχίων του Πολεμικού Ναυτικού. Τα συναισθήματα ήταν έντονα από πλευράς του Richard Wraith, γιου του κυβερνήτη του HMS TROOPER, ο οποίος εξέφρασε την ικανοποίησή του για την εξαιρετική δουλειά της ερευνητικής ομάδας.

Το HMS TROOPER, συνολικού μήκους 84 μέτρων, παρουσίασε προφανώς σημάδια βίαιης βύθισης λόγω έκρηξης νάρκης, όπως παρατήρησε ο κ. Θωκταρίδης. Επιπλέον, οι ενδείξεις δείχνουν ότι το υποβρύχιο ήταν στην επιφάνεια τη στιγμή της έκρηξης, γεγονός που επιβεβαιώνει τη βύθισή του από γερμανική νάρκη τύπου EMF.

Η ιστορία του υποβρυχίου αρχίζει στις 8 Σεπτεμβρίου 1943, όταν η Ιταλία παραδόθηκε. Η γερμανική ναυτική στρατηγική για τον έλεγχο των Δωδεκανήσων δημιούργησε κλίμα ανησυχίας, με το HMS TROOPER να αναλαμβάνει καθήκοντα περιπολίας υπό τις διαταγές του υποπλοίαρχου John S. Wraith. Η τελευταία αποστολή, περιλάμβανε τη μεταφορά τριών πρακτόρων στην Εύβοια και τη διαβίβαση κρίσιμων πληροφοριών.

Με την αναγνώριση της τοποθεσίας του ναυαγίου, οι ερευνητές κατέγραψαν σημαντικά στοιχεία που θα τους επιτρέψουν να συνδέσουν τις απώλειες με την ιστορία του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Η έρευνα για την ανεύρεση του υποβρυχίου ξεκίνησε το 1998, με πολλές αποτυχημένες αποστολές να προηγούνται πριν από την τελική ανακάλυψη το 2023.

Η διαδικασία εντοπισμού του ναυαγίου επιτεύχθηκε με χρήση τεχνολογίας CHIRP και τηλεκατευθυνόμενου υποβρυχίου ROV τύπου Super Achille. Η βύθιση του HMS TROOPER είναι πλέον ένα κομμάτι της ιστορίας που αποκαλύπτει τις θυσίες των στρατιωτών κατά τη διάρκεια των πολέμων, και η περιοδική αναφορά τους ενισχύει τη μνήμη όσων χάθηκαν.

Πηγή: news.gr