Έρευνες για την πτώση ανελκυστήρα στη Φοιτητική Εστία Θεσσαλονίκης και οι αντίκτυποι στην ασφάλεια των φοιτητών
Ελλάδα

Έρευνες για την πτώση ανελκυστήρα στη Φοιτητική Εστία Θεσσαλονίκης και οι αντίκτυποι στην ασφάλεια των φοιτητών




Έρευνα για τα αίτια της πτώσης κλωβού ανελκυστήρα στην Γ’ Φοιτητική Εστία Θεσσαλονίκης έχει ξεκινήσει από το Ίδρυμα Νεολαίας και Διά Βίου Μάθησης (ΙΝΕΔΙΒΙΜ). Το περιστατικό συνέβη χθες το βράδυ, χωρίς ωστόσο να υπάρχει φοιτητής στο ασανσέρ τη στιγμή του συμβάντος. Η πρόεδρος του ΙΝΕΔΙΒΙΜ, Άννα Ροκοφύλλου, ανακοίνωσε την έναρξη της έρευνας, με στόχο την ακριβή διαπίστωση των αιτίων της πτώσης και την αποδοχή των ευθυνών. Επίσης, επισημάνθηκε ότι θα ζητηθεί να γίνει έρευνα και από ανεξάρτητο ειδικό φορέα, για να διασφαλιστεί η αντικειμενικότητα της διαδικασίας.

Αναφορικά με τη συντήρηση των ανελκυστήρων, το ΙΝΕΔΙΒΙΜ ανέφερε ότι ξεκίνησε διαγωνισμό για την αναθέσιμη εταιρεία το Σεπτέμβριο του 2022 και η κατασκευή επισκευών ολοκληρώθηκε τον Αύγουστο του 2023. Οι ανελκυστήρες πιστοποιήθηκαν από την TUV Austria σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία και έχουν προγραμματισμένες συντηρήσεις δύο φορές το μήνα. Επιπλέον, η πρόεδρος του ΙΝΕΔΙΒΙΜ υπογράμμισε τη δέσμευση της αρχής να διασφαλίσει την ασφάλεια των φοιτητών μέσω της τήρησης των νομικών απαιτήσεων.

Ο πρύτανης του ΑΠΘ, Χαράλαμπος Φείδας, ενημέρωσε ότι η ανάδοχος εταιρεία που έχει αναλάβει τη συντήρηση των ανελκυστήρων έχει κληθεί άμεσα για την εκτίμηση του περιστατικού. Αναμένεται η σύνταξη τεχνικής έκθεσης, με τη διευκρίνιση ότι οι ευθύνες για τη συντήρηση των υποδομών ανήκουν στο ΙΝΕΔΙΒΙΜ. Tanto η ενίσχυση της χρηματοδότησης για αναβάθμιση των φοιτητικών εστιών παραμένει διαχρονικό αίτημα του Ιδρύματος.

Ο Σύλλογος Οικότροφων Φοιτητών Εστιών Θεσσαλονίκης (ΣΟΦΕΘ) είχε προειδοποιήσει σχετικά με την κατάσταση των κτιρίων και ζητούσε άμεσες ανακαινίσεις, περιλαμβάνοντας μέτρα προστασίας. Προς υποστήριξη των αιτημάτων τους, οι βουλευτές του ΚΚΕ κατέθεσαν αναφορά στον Υπουργό Παιδείας, με την οποία ζητούν την πλήρη αντικατάσταση των ανελκυστήρων, αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης για τη συντήρηση των εστιών και την κατασκευή νέων εγκαταστάσεων.

Πηγή: news.gr