Η κληρονομιά του Μίμη Πλέσσα στην ελληνική μουσική και η διαδρομή του μέσα στον χρόνο
Ελλάδα

Η κληρονομιά του Μίμη Πλέσσα στην ελληνική μουσική και η διαδρομή του μέσα στον χρόνο




Η ζωή του Μίμη Πλέσσα, ο οποίος άφησε την τελευταία του πνοή το Σάββατο 5 Οκτώβρη, μόλις μια εβδομάδα πριν από τα 100ά του γενέθλια, είναι συνυφασμένη με την ιστορία του ελληνικού τραγουδιού. Από πολύ νωρίς, ο Μίμης Πλέσσας αναδείχθηκε ως ο πρώτος σολίστ πιάνου στην Ελληνική Ραδιοφωνία.

Η συνθετική του καριέρα εκτείνεται σε 50 χρόνια, καλύπτοντας όλους τους τομείς της μουσικής, είτε στο θέατρο, είτε στον κινηματογράφο, είτε στο ραδιόφωνο και την τηλεόραση. Είχε συνεργαστεί με πολλούς κορυφαίους τραγουδιστές, πολλούς από τους οποίους ανέδειξε μέσα από τα δημιουργήματά του. Ο Μίμης Πλέσσας έχει γράψει μουσική για 104 ταινίες και 70 σειρές, καθώς και τα τραγούδια της τηλεοπτικής σειράς «Τα παιδιά της Νιόβης».

Το 1952, σε ηλικία μόλις 27 ετών, τιμήθηκε με το πρώτο βραβείο μουσικής του πανεπιστημίου της Μινεσότα, ενώ την επόμενη χρονιά αναγνωρίστηκε ως πέμπτος καλύτερος πιανίστας στις ΗΠΑ. Χάρη στις επιτυχίες του, κυκλοφόρησε συνολικά 57 δίσκους, με πρώτο το 1959 το «Πάρε τώρα αγάπη μου» της Ελίζας Μαρέλλι και τελευταίο το 2016 «Διάφανο Σταυρό».

Η συμβολή του στην παγκόσμια πολιτιστική σκηνή αναγνωρίστηκε με σειρά βραβείων και τιμών. Το 2000 έλαβε το «χρυσό μετάλλιο της πόλης» από τον Δήμο της Αθήνας, το 2001 του απονεμήθηκε ο Χρυσός Σταυρός του Τάγματος του Φοίνικα από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ενώ το 2002 τιμήθηκε για τα 50 χρόνια του στην ελληνική μουσική σκηνή στο Ηρώδειο από το υπουργείο Πολιτισμού. Το 2004 αναγνωρίστηκε ως «Άνθρωπος της Χρονιάς» και το 2006 βραβεύτηκε από την Ακαδημία Προσωπικοτήτων για την συνολική του προσφορά.

Μετά από τόσες σπουδαίες δημιουργίες, ο Μίμης Πλέσσας έχει γίνει ένας από τους πιο εμβληματικούς καλλιτέχνες της ελληνικής μουσικής. Λίγα από τα πιο γνωστά κομμάτια του περιλαμβάνουν τα «Έχω στενάχωρη καρδιά», «Καμαρούλα μια σταλιά», «Μέθυσε απόψε το κορίτσι μου», «Αν είναι η αγάπη αμαρτία», καθώς και πολλά άλλα που έχουν μείνει στην ιστορία.

Πηγή: news.gr