Η Σημασία της Γνώσης για τα Εγκεφαλικά Επεισόδια στην Περίπτωση της Μαρινέλας
Ελλάδα

Η Σημασία της Γνώσης για τα Εγκεφαλικά Επεισόδια στην Περίπτωση της Μαρινέλας




Η καθηγήτρια Ιατρικής Θεοδώρα Ψαλτοπούλου αναλύει τα βασικά στοιχεία σχετικά με την υγεία, με αφορμή την περιπέτεια της τραγουδίστριας Μαρινέλλας, η οποία υπήρξε θύμα σοβαρού αγγειακού εγκεφαλικού επεισοδίου. Η Μαρινέλλα νοσηλεύεται σε ΜΕΘ ιδιωτικού νοσοκομείου.

Σύμφωνα με την παθολόγο, τα εγκεφαλικά επεισόδια μπορούν να κατηγοριοποιηθούν κυρίως σε δύο τύπους: το ισχαιμικό και το αιμορραγικό. Το ισχαιμικό εγκεφαλικό προκύπτει από τη φραγή των αιμοφόρων αγγείων στον εγκέφαλο, ενώ το αιμορραγικό συμβαίνει όταν διαρρηγνύεται ένα αιμοφόρο αγγείο στον εγκέφαλο. Ορισμένα άτομα μπορεί επίσης να υποστούν παροδικό ισχαιμικό επεισόδιο (ΠΙΕ), που είναι μια προσωρινή διαταραχή της ροής του αίματος, χωρίς μόνιμα συμπτώματα.

Οι κυριότεροι παράγοντες κινδύνου για το εγκεφαλικό περιλαμβάνουν την υπέρταση, την παχυσαρκία, την υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ, το κάπνισμα και την υψηλή χοληστερόλη. Επίσης, το προσωπικό ή οικογενειακό ιστορικό εγκεφαλικού επεισοδίου ή καρδιακών παθήσεων μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο. Ορισμένοι παράγοντες, όπως η ηλικία, το φύλο και η λήψη συγκεκριμένων ορμονών, σχετίζονται επίσης με υψηλότερο κίνδυνο.

Η πρόληψη των εγκεφαλικών επεισοδίων προϋποθέτει την αναγνώριση αυτών των παραγόντων κινδύνου και την υιοθέτηση ενός υγιεινού τρόπου ζωής. Οι στρατηγικές πρόληψης περιλαμβάνουν τον έλεγχο της υπέρτασης και της χοληστερόλης, τη διακοπή του καπνίσματος, τη διαχείριση του διαβήτη, την υιοθέτηση μιας πλούσιας σε φρούτα και λαχανικά διατροφής και την τακτική σωματική άσκηση.

Οι επιπλοκές που μπορεί να προκύψουν από ένα εγκεφαλικό επεισόδιο κυμαίνονται από προσωρινές ή μόνιμες αναπηρίες, όπως απώλεια μυϊκής κίνησης, δυσκολία στην ομιλία ή την κατάποση, μέχρι συναισθηματικά προβλήματα και αλλαγές στη συμπεριφορά. Η πρόγνωση και η αποκατάσταση μπορούν να διαφέρουν σημαντικά ανάλογα με τη φύση και τη σοβαρότητα του επεισοδίου.

Συνοψίζοντας, η γνώση για τα εγκεφαλικά επεισόδια και οι παράγοντες κινδύνου μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη και την ταχεία αναγνώριση συμπτωμάτων, κάτι που είναι ζωτικής σημασίας για να μειωθούν οι επιπτώσεις και να σωθεί ζωές. Πηγή: news.gr