Η συγκλονιστική ιστορία μιας γιαγιάς που έγινε παρένθετη μητέρα για τον εγγονό της στην Κρήτη
Ελλάδα

Η συγκλονιστική ιστορία μιας γιαγιάς που έγινε παρένθετη μητέρα για τον εγγονό της στην Κρήτη




Μια 55χρονη γυναίκα από το Ηράκλειο της Κρήτης έγινε πρόσφατα παρένθετη μητέρα, γεννώντας τον εγγονό της. Ο γυναικολόγος – μαιευτήρας της, Αλέξανδρος Ζερβάκης, δημοσίευσε τη συγκινητική της ιστορία στα social media, τονίζοντας ότι πρόκειται για μια σπάνια περίπτωση, τόσο στην Ελλάδα όσο και διεθνώς.

Η μητέρα της είναι κάτοικος Αθηνών, όπου έπασχε από το σύνδρομο MAYER-ROKITASKY-KUSTER-HAUSER τύπου 1, το οποίο χαρακτηρίζεται από συγγενή αγενεσία μήτρας, ενώ οι ωοθήκες είναι παρούσες και ικανές να παράγουν ωάρια. Η πιθανότητα εμφάνισης αυτού του συνδρόμου είναι περίπου 1 στις 5000 γεννήσεις κοριτσιών, με 2-3 περιστατικά να καταγράφονται κάθε χρόνο στην Ελλάδα. Η γιαγιά αποφάσισε να βοηθήσει την κόρη της, δεδομένου ότι είχαν προηγηθεί αποτυχημένες προσπάθειες στην Αθήνα.

Ο γιατρός περιγράφει την αρχική συνάντηση με τη γιαγιά και την κόρη της, οι οποίες ένιωθαν απογοητευμένες από τις αποτυχίες τους. Στη συνέχεια, σχεδιάστηκε ένα πλάνο, καθώς η γιαγιά χρειαζόταν αρκετές διορθωτικές παρεμβάσεις, κυρίως λόγω της ηλικίας της και της υπέρτασης που παρουσίαζε, ενώ έπρεπε να τηρηθούν αυστηρές νομικές διαδικασίες.

Η προετοιμασία διήρκεσε δύο χρόνια, με εξετάσεις, επιτροπές για εγκρίσεις από την Εθνική Αρχή Υπογονιμότητας και τη δυσκολία που προήλθε από την ανάγκη για διορθωτικές επεμβάσεις. Τα γονιμοποιημένα ωάρια της κόρης και του γαμπρού περίμεναν υπομονετικά, μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία.

Η πρώτη εμβρυομεταφορά απέτυχε, όμως στη δεύτερη προσπάθεια, το αποτέλεσμα ήταν επιτυχές. Η κύηση χαρακτηρίστηκε ως υψηλού κινδύνου, όμως η επιμονή και η δύναμη της γιαγιάς ήταν καθοριστικές. «Η γιαγιά-παρένθετη ήταν θηλυκός στρατιώτης», σημειώνει ο κ. Ζερβάκης. Τελικά, γέννησε έναν υγιέστατο μωρό βάρους 3.500 γραμμαρίων. Μετά τη γέννα, η γιαγιά δήλωσε: «30 χρόνια περίμενα και φοβόμουν αυτή τη στιγμή».

Πηγή: news.gr