Μέτρα προστασίας για την ασφάλεια της σχολικής κοινότητας από την ενδοσχολική βία
Ελλάδα

Μέτρα προστασίας για την ασφάλεια της σχολικής κοινότητας από την ενδοσχολική βία




Τα περιστατικά βίας στους σχολικούς χώρους, με θύτες ανήλικους, έχουν γίνει πιο συχνά, προκαλώντας ανησυχία στους εκπαιδευτικούς και στο υπουργείο Παιδείας. Η ενδοσχολική βία, όπως επισημαίνει η υφυπουργός Παιδείας, Ζέττα Μακρή, απαιτεί δραστικά μέτρα για την πρόληψη και αντιμετώπισή της.

«Θα εφαρμόσουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία της σχολικής κοινότητας», δήλωσε η κα. Μακρή, χαρακτηριστικώς τονίζοντας την ανησυχία του υπουργείου για την εξάπλωση του φαινομένου. Επισήμανε ότι η δράση του υπουργείου είναι πολυδιάστατη, περιλαμβάνοντας την πλατφόρμα stop-bullying.gov.gr για καταγγελίες από γονείς και μαθητές, το διπλασιασμό των ψυχολόγων και κοινωνικών λειτουργών στα σχολεία, καθώς και την εκπαίδευση 150.000 εκπαιδευτικών.

Μία από τις πιο πρόσφατες πρωτοβουλίες είναι η αυστηροποίηση των κανόνων σχετικά με τη χρήση κινητών τηλεφώνων στο σχολικό περιβάλλον. «Απαγορεύεται ρητά η εμφανής κατοχή και η χρήση κινητών τηλεφώνων ακόμη και στο διάλειμμα», δήλωσε η κα. Μακρή, προσδιορίζοντας ότι οι κυρώσεις θα είναι αυστηρές για όλους τους μαθητές που ενδεχομένως παραβιάσουν την ιδιωτικότητα συμμαθητών ή καθηγητών.

Ο πρόεδρος της ΟΛΜΕ, Θεόδωρος Τσούχλος, τόνισε ότι η απαγόρευση της χρήσης κινητών είναι ένα σωστό βήμα, αλλά εκτίμησε ότι μπορεί να οδηγήσει τη βία εκτός σχολικών τειχών. Πρόσθεσε ότι, εκτός από τις κατευθυντήριες γραμμές, είναι απαραίτητο να υπάρξει ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο στήριξης για τη σχολική κοινότητα.

Σύμφωνα με την επίκουρη καθηγήτρια αναπτυξιακής ψυχοπαθολογίας του ΑΠΘ, Κορίνα Χατζηνικολάου, η απάντηση στη βία απαιτεί ολιστική προσέγγιση για την υποστήριξη μαθητών, εκπαιδευτικών και υποδομών. Δεδομένου ότι η τρέχουσα γενιά έχει βιώσει κρίσεις και πανδημίες, η στήριξη του σχολικού περιβάλλοντος είναι θεμελιώδης για την αναστροφή αυτού του φαινομένου.

Η υφυπουργός πρότεινε λοιπόν ότι η εκπαίδευση βασικών αξιών όπως ο σεβασμός και η ανεκτικότητα, κυρίως μέσω των Εργαστηρίων Δεξιοτήτων, είναι επίσης σημαντικά εργαλεία στον αγώνα κατά του bullying. Από την 1η έως τις 19 Σεπτεμβρίου, ήδη είχαν καταγραφεί 27 καταγγελίες, 12 από γονείς και 15 από μαθητές, γεγονός που υποδεικνύει την ανάγκη για άμεσες και αποτελεσματικές παρεμβάσεις.

Πηγή: news.gr