Σημαντικές αλλαγές προγραμματίζει η Πολιτεία στο Κληρονομικό Δίκαιο, που αφορά τις κληρονομιές και τις διαθήκες, μετά από πολλές δεκαετίες. Ειδικότερα, οι νέες ρυθμίσεις στοχεύουν στη βελτίωση της διαχείρισης της περιουσίας και στην προσαρμογή στις σύγχρονες ανάγκες των πολιτών, περίπου 80 χρόνια μετά την αρχική θεσμοθέτηση των ισχυουσών κανόνων.
Μία από τις τομές περιλαμβάνει την κατάργηση των ιδιόχειρων διαθηκών. Από εδώ και πέρα, οι διαθήκες θα πρέπει να συντάσσονται αποκλειστικά από συμβολαιογράφο, πράγμα που σημαίνει ότι τυχόν ιδιόχειρες διαθήκες που δεν έχουν κατατεθεί δεν θα γίνονται αποδεκτές.
Επιπλέον, εισάγεται χρονικός περιορισμός για την αποδοχή ή αποποίηση της διαθήκης, προκειμένου να αποφευχθεί η στασιμότητα που προκαλείται από κληρονόμους που καθυστερούν τη διαδικασία. Αν και το συγκεκριμένο χρονικό περιθώριο δεν έχει διευκρινιστεί ακόμα, είναι απαραίτητο για τη διασφάλιση του δικαιώματος και των υπόλοιπων νόμιμων κληρονόμων.
Ένα άλλο κρίσιμο σημείο είναι η αναγνώριση κληρονομικού δικαιώματος στους άγαμους συντρόφους, γεγονός που σημαίνει ότι για πρώτη φορά οι σύντροφοι ζωής, ανεξάρτητα από το αν έχουν παντρευτεί ή υπογράψει σύμφωνο συμβίωσης, θα αποκτούν κληρονομικά δικαιώματα. Από την άλλη, το δικαίωμα κληρονομιάς για συζύγους που βρίσκονται σε τυπικές σχέσεις θα περιοριστεί, δίνοντάς τους μικρότερο μερίδιο στην κληρονομία.
Επιπρόσθετα, οι υπερήλικοι γονείς δεν θα έχουν δικαίωμα στην κληρονομιά που κατευθύνεται προς νεότερους συγγενείς, κάτι που διαφοροποιεί τη θέση τους στα κληρονομικά δικαιώματα. Τέλος, για πρώτη φορά θα επιτρέπονται οι κληρονομικές συμβάσεις στην Ελλάδα, ώστε οι πολίτες να μπορούν να ρυθμίζουν τα θέματα της κληρονομιάς τους εν ζωή, αποφεύγοντας αντιδικίες μεταξύ των κληρονόμων.
Πηγή: news.gr