Νέος Οικοδομικός Κανονισμός υπό τον έλεγχο της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας
Ελλάδα

Νέος Οικοδομικός Κανονισμός υπό τον έλεγχο της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας




Η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας θα εξετάσει την Παρασκευή τέσσερις σημαντικές υποθέσεις, μεταξύ των οποίων και ο Νέος Οικοδομικός Κανονισμός (ΝΟΚ). Οι συγκεκριμένες διατάξεις του ΝΟΚ επιτρέπουν την αύξηση του ύψους των κτιρίων υπό ορισμένες προϋποθέσεις, κάτι που θα κριθεί αν συνάδει με το Σύνταγμα.

Το Ε Τμήμα του Συμβουλίου είχε ήδη κρίνει ότι ορισμένες από τις διατάξεις αυτές είναι αντισυνταγματικές. Ωστόσο, η υπόθεση παραπέμφθηκε στην Ολομέλεια λόγω της σημασίας της. Οι αποφάσεις της αναμένονται σύντομα, καθώς έχει προγραμματιστεί η συζήτηση για την τελική και αμετάκλητη απόφαση.

Ανάμεσα στα ζητήματα που καλείται να αποφανθεί η Ολομέλεια περιλαμβάνονται αν οι διατάξεις που επιτρέπουν την αύξηση του συντελεστή δόμησης και του μέγιστου επιτρεπόμενου ύψους κτιρίων είναι συμβατές με το Σύνταγμα. Ειδικότερα, θα εξετάσει αν οι κίνητροι που δίνονται για τη δόμηση φιλικών προς το περιβάλλον κτιρίων και τη δημιουργία χώρων πρασίνου πληρούν τις απαιτήσεις που επιβάλλει το Σύνταγμα.

Επιπλέον, θα κριθεί αν έπρεπε να έχει προηγηθεί στρατηγική εκτίμηση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων προτού τεθούν σε εφαρμογή οι διατάξεις του ΝΟΚ, σύμφωνα με την ευρωπαϊκή Οδηγία 2001/42/ΕΚ. Το Σύνταγμα απαιτεί η πολεοδομική ανάπτυξη να γίνεται μέσω ορθολογικού σχεδιασμού, προκειμένου να διασφαλίζεται η ποιότητα ζωής των πολιτών και να λαμβάνεται υπόψη η φυσιογνωμία κάθε περιοχής.

Πηγή: news.gr