Ο Ρόλος του Πατέρα Αντώνιου στην Κιβωτό του Κόσμου και οι Κατηγορίες Κακοποίησης
Ελλάδα

Ο Ρόλος του Πατέρα Αντώνιου στην Κιβωτό του Κόσμου και οι Κατηγορίες Κακοποίησης




«Τίποτα δεν συνέβαινε χωρίς τις εντολές του», έλεγαν τα παιδιά, μια δήλωση που επιβεβαίωσαν και οι εργαζόμενοί της «Κιβωτού του Κόσμου». Αυτή η πληροφορία επαναλήφθηκε από την εισαγγελέα του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου της Αθήνας, κατά την αγόρευσή της σχετικά με τις καταγγελίες που αφορούν σε κακοποιητικές συμπεριφορές και τιμωρίες σε φιλοξενούμενους των δομών. Ειδικότερα, η εισαγγελέας περιέγραψε τον καθοριστικό ρόλο του πατέρα Αντώνιου στην οργάνωση και την καθημερινή λειτουργία της Κιβωτού.

Η εισαγγελική λειτουργός πρότεινε την ενοχή του πατέρα Αντώνιου και τεσσάρων ακόμη κατηγορουμένων για πλημμεληματικές πράξεις, οι οποίες σχετίζονται με σωματικές βλάβες στις δομές σε Άνω Βόλο, Διμηνίου και Χίου. Θεώρησε ότι ο πατέρας Αντώνιος, ως πνευματικός καθοδηγητής και κύριος άρχων των αποφάσεων, είχε ενεργό ρόλο στην καθημερινότητα των φιλοξενούμενων, με τον λόγο του να είναι νόμος, σύμφωνα με τις μαρτυρίες.

Αναφορικά με τους υπόλοιπους κατηγορούμενους, η εισαγγελέας ζήτησε την απαλλαγή τους από ορισμένες κατηγορίες λόγω αμφιβολιών, αλλά υπερασπίστηκε την καθοριστική παρουσία του πατέρα Αντώνιου στην ιεραρχία της οργάνωσης. Επίσης, ανέφερε ότι οι μάρτυρες ανέφεραν ότι ο κατηγορούμενος ιερέας εξέφραζε σαφή άποψη και λάμβανε αποφάσεις, οι οποίες επηρεάζονταν κατά πολύ από το δικό του λόγο και θέσεις.

Η εισαγγελέας εξήγησε πως, ενώ δεν είναι στην αρμοδιότητα του δικαστηρίου να κρίνει τις παιδαγωγικές μεθόδους, θα πρέπει να εξεταστεί αν έχουν συντελεσθεί οι αξιόποινες πράξεις που περιγράφονται στο κατηγορητήριο. Έδωσε έμφαση στους κατηγορούμενους και τις καταγγελίες σχετικών περιστατικών όπως ξυλοδαρμοί, απομόνωση και απειλές, παρουσιάζοντας τα στοιχεία που προέκυψαν κατά τη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας και έφεραν στο φως την πολύκροτη υπόθεση.

Πηγή: news.gr