Οι Έλληνες νέοι παραμένουν στο πατρικό τους σπίτι μέχρι τα 30 χρόνια σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat
Ελλάδα

Οι Έλληνες νέοι παραμένουν στο πατρικό τους σπίτι μέχρι τα 30 χρόνια σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat




Σύμφωνα με τις αναφορές της Eurostat, οι νέοι στην Ελλάδα απομακρύνονται από το πατρικό τους σπίτι μετά την ηλικία των 30 ετών, σε αντίθεση με τον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο οποίος είναι τα 26 χρόνια. Τα δεδομένα του 2023 δείχνουν ότι οι νέοι στην ΕΕ εγκαταλείπουν το γονικό τους σπίτι κατά μέσο όρο σε ηλικία 26,3 ετών, ελαφρώς πιο αργά σε σύγκριση με το 2022 (26,4 ετών).

Στις χώρες όπου οι νέοι παραμένουν περισσότερα χρόνια στο σπίτι των γονιών τους περιλαμβάνονται η Κροατία, η Σλοβακία και η Ελλάδα. Στην Κροατία, οι νέοι περιμένουν μέχρι να γίνουν 31,8 ετών, ενώ στη Σλοβακία η μέση ηλικία είναι 31 ετών. Στην Ισπανία και τη Βουλγαρία, όπως και στην Ιταλία, οι νέοι φεύγουν μετά τα 30 έτη. Αντίθετα, οι νέοι στη Φινλανδία, τη Σουηδία και τη Δανία είναι οι πρώτοι που απομακρύνονται, φεύγοντας σε ηλικίες κάτω των 23 ετών.

Το 2023, το 26% των νέων ηλικίας 15-29 ετών στη ΕΕ ζούσε σε υπερπλήρη νοικοκυριά, ποσοστό που υπερβαίνει κατά 9,2 μονάδες το αντίστοιχο ποσοστό του συνολικού πληθυσμού (16,8%). Η Ρουμανία, η Βουλγαρία και η Λετονία καταγράφουν τα υψηλότερα ποσοστά νέων που ζουν σε τέτοιες συνθήκες.

Στην περίπτωση της Ελλάδας, το ποσοστό αυτό ανέβηκε στο 46% για τους νέους, ενώ το συνολικό ποσοστό του πληθυσμού ανέρχεται στο 27,5%. Οι μεγαλύτερες αποκλίσεις μεταξύ νέων και συνολικού πληθυσμού σε υπερπλήρη νοικοκυριά παρατηρήθηκαν στη Βουλγαρία, τη Ρουμανία και την Ελλάδα.

«Υπερπλήρες» νοικοκυριό ορίζεται το νοικοκυριό που δεν διαθέτει επαρκή δωμάτια σύμφωνα με τον αριθμό των μελών του. Για παράδειγμα, εάν δεν υπάρχει τουλάχιστον ένα δωμάτιο για κάθε άτομο ηλικίας 18 ετών και άνω.

Πηγή: news.gr