Πλούτος Χονδριχθίων στις Ελληνικές Θάλασσες Απόδειξη της Βιοποικιλότητας
Ελλάδα

Πλούτος Χονδριχθίων στις Ελληνικές Θάλασσες Απόδειξη της Βιοποικιλότητας




Σύμφωνα με την περιβαλλοντική οργάνωση iSea, οι ελληνικές θάλασσες είναι γεμάτες από καρχαρίες και σαλάχια, όπως καταγράφεται σε έρευνες των τελευταίων 90 χρόνων. Οι καταγραφές αυτές περιλαμβάνουν 4.540 παρατηρήσεις για 33 είδη καρχαρία, 29 είδη βάτων και σαλαχιών, καθώς και μία χίμαιρα, υποδεικνύοντας έτσι την πλούσια βιοποικιλότητα της περιοχής. Είναι αξιοσημείωτο ότι σχεδόν το 55% των καταγραφών δεν έχει δημοσιευθεί σε επιστημονικά περιοδικά, και το 20% προέρχεται από την Επιστήμη των Πολιτών.

Η ερευνήτρια της iSea, Ρωξάνη Ναασάν Αγά – Σπυριδοπούλου, θα παρουσιάσει τα ευρήματα της βιβλιογραφικής έρευνάς της για την κατανομή των χονδριχτύων στο επικείμενο Συνέδριο της Πανευρωπαϊκής Ένωσης για τους Καρχαρίες και τα Σαλάχια (ΕΕΑ 2024), που θα διεξαχθεί στη Θεσσαλονίκη από 21 έως 24 Οκτωβρίου. Στη διάρκεια του συνεδρίου, θα εξεταστεί η θεματική της “Ισχυρότερης συνεργασίας για αποτελεσματικότερη προστασία”, με στόχο την ενίσχυση της διεπιστημονικής συνεργασίας και την αύξηση της συμμετοχής νέων ερευνητών.

Η Ρωξάνη Ναασάν Αγά – Σπυριδοπούλου δήλωσε στο Αθηναϊκό/ Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ότι σκοπός της μελέτης είναι να δρα ως βάση για την ανάπτυξη νέων ερευνητικών προγραμμάτων και τη βελτίωση της κατανόησης σχετικά με την κατανομή των ειδών. Το γεγονός ότι μόνο από το 2010 έως το 2023 καταγράφηκαν περισσότερες από 2500 παρατηρήσεις δείχνει τη σταδιακή αύξηση γνώσεων σχετικά με αυτά τα σημαντικά είδη, τα οποία διαδραματίζουν ρόλο κορυφαίων θηρευτών στη θαλάσσια οικολογία.

Ο χάρτης που έχει δημιουργήσει παρακολουθεί τις καταγραφές των τελευταίων 90 ετών και αποκαλύπτει ότι δεν υπάρχει σημείο ελληνικής θαλάσσιας περιοχής που να μην φιλοξενεί καρχαρίες και σαλάχια. Παρόλο που η παρουσία των χονδριχθύων έχει καταγραφεί από την εποχή του Αριστοτέλη, μόνον τις τελευταίες δύο δεκαετίες έχει γίνει συστηματική επιστημονική έρευνα γι’ αυτά τα είδη. Οι πληροφορίες σχετικά με την χωρική τους κατανομή παραμένουν περιορισμένες, δεδομένου ότι οι περισσότερες μελέτες εστιάζουν σε βιολογικές και αλιευτικές παραμέτρους.

Πηγή: news.gr