Προσφυγές σωματείων ατόμων με μεσογειακή αναιμία κατά των περιορισμών στην αιμοδοσία
Ελλάδα

Προσφυγές σωματείων ατόμων με μεσογειακή αναιμία κατά των περιορισμών στην αιμοδοσία




Στο Συμβούλιο της Επικράτειας, συζητήθηκαν οι προσφυγές που κατέθεσαν επιτροπές ασθενών με μείζονα μεσογειακή αναιμία, εστιάζοντας στο έντυπο «ιστορικό αιμοδοσίας». Τα σωματεία που εκπροσωπούν τα θύματα της μεσογειακής αναιμίας ζητούν να ακυρωθεί η απόφαση του υπουργείου Υγείας του 2022, η οποία καθορίζει τους αποκλεισμούς από την αιμοδοσία. Σύμφωνα με τις αιτήσεις ακύρωσης, η απόφαση αντιμετωπίζει παραβίαση των θεμελιωδών δικαιωμάτων στη ζωή και την υγεία.

Συγκεκριμένα, οι προσφεύγοντες απαιτούν να επανέλθουν στον κατάλογο άτομα που έχουν έστω και μία ομοφυλοφιλική σχέση από το 1977, καθώς και όσοι είχαν πολλούς ερωτικούς συντρόφους χωρίς τη συστηματική χρήση προφυλακτικών την τελευταία δεκαετία. Αυτές οι κατηγορίες είχαν απομακρυνθεί από τον οριστικό αποκλεισμό, γεγονός που οι προσφεύγοντες θεωρούν αντίθετο στις συνταγματικές επιταγές.

Επιπλέον, επισημαίνεται ότι οι πρόσφατες αλλαγές στο ιστορικό του αιμοδότη αποκλίνουν από τη σχετική γνωμοδότηση της πενταμελούς συμβουλευτικής επιτροπής αιμοδοσίας του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας. Το Δ΄Τμήμα του ΣτΕ πρόκειται να εκδώσει απόφαση στο άμεσο μέλλον.

Πηγή: news.gr