Σε τροχιά ψηφιοποίησης μπαίνουν τα ελληνικά νοσοκομεία, επιδιώκοντας να εναρμονιστούν και να διαλειτουργούν αποτελεσματικά μέσω της ίδιας ψηφιακής γλώσσας. Σκοπός είναι οι γιατροί να έχουν άμεση πρόσβαση στον εθνικό ατομικό ηλεκτρονικό φάκελο υγείας των ασθενών, διευκολύνοντας έτσι τη διαδικασία, καθώς δεν θα απαιτείται η προσκόμιση έντυπων φακέλων και εξετάσεων από τους ασθενείς.
Ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρης Παπαστεργίου, σημείωσε ότι η ενδυνάμωση τομέων όπως η υγεία έχει τεθεί ως κυβερνητική προτεραιότητα, με στόχο την ανάπτυξη ψηφιακών υποδομών και εφαρμογών. Η πρωτοβουλία αυτή δεν στοχεύει μόνο σε μια καλύτερη οργάνωση, αλλά και στην επίτευξη υψηλότερης ποιότητας ζωής για τους πολίτες, που θα μπορούν να έχουν όλες τις πληροφορίες που αφορούν την υγεία τους διαθέσιμες στο κινητό τους.
Η ψηφιακή μεταρρύθμιση των νοσοκομείων θα εξασφαλίσει ότι όλα τα ιατρικά δεδομένα, όπως διαγνωστικές εξετάσεις, αποτελέσματα εργαστηριακών εξετάσεων και ακτινολογικές εικόνες, θα είναι προσβάσιμα μέσω της εφαρμογής myHealth App. Αυτή η προοπτική θα εμπλουτίσει συνεχώς τον ηλεκτρονικό φάκελο υγείας των ασθενών και θα επιτρέψει στους γιατρούς να μεταβούν από τη διαχείριση έντυπων αρχείων σε πλήρως ψηφιακά αρχεία.
Το έργο περιλαμβάνει κι άλλες σημαντικές πτυχές, με τη στόχευση στην προώθηση της ψηφιακής ετοιμότητας των νοσοκομείων. Μεταξύ άλλων, προβλέπονται παρεμβάσεις που θα αγγίζουν την επιχειρησιακή λειτουργία των νοσοκομείων, καθώς και τη συνεργασία με τρίτους φορείς που σχετίζονται με την υγειονομική περίθαλψη. Η διαλειτουργικότητα θα επεκταθεί και με άλλες δομές του υπουργείου Υγείας, όπως το σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης και ο εθνικός ιατρικός φάκελος.
Η υλοποίηση αυτού του φιλόδοξου έργου και η ανάπτυξη κατάλληλων ψηφιακών λύσεων θα συμβάλλουν στην ανίχνευση και την αντιμετώπιση πιθανών επιδημιών κι πανδημιών. Ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται σε 111.600.000 ευρώ και βρίσκεται στη διαδικασία έγκρισης από το Ελεγκτικό Συνέδριο.
Πηγή: news.gr