Στρατηγικό Σχέδιο Μεταφορών Αττικής για Βιώσιμη Κινητικότητα και Αναβάθμιση Ποιότητας Ζωής
Ελλάδα

Στρατηγικό Σχέδιο Μεταφορών Αττικής για Βιώσιμη Κινητικότητα και Αναβάθμιση Ποιότητας Ζωής




Το Στρατηγικό Σχέδιο Μεταφορών Αττικής (ΣΣΜΑ) εκπονείται από τον ΟΑΣΑ και επικεντρώνεται στη βελτίωση της ποιότητας ζωής και στην προώθηση της βιώσιμης κινητικότητας για την επόμενη εικοσαετία. Ο σκοπός του είναι η αναβάθμιση της λειτουργίας του συστήματος αστικών συγκοινωνιών, εστιάζοντας στη διαλειτουργικότητα των μέσων και την υποστήριξη βιωσίμων αστικών μεταφορών.

Η διαδικασία ανάπτυξης του σχεδίου περιλαμβάνει έρευνες στους δήμους της Αττικής και τη συνεργασία με μια ποικιλία φορέων, όπως επισημάνθηκε κατά τη διάρκεια ημερίδας που πραγματοποιήθηκε με θέμα τη διαμόρφωση του νέου συγκοινωνιακού χάρτη. Η ανάγκη για καλά σχεδιασμένο σύστημα που να ανταγωνίζεται ευρωπαϊκά πρότυπα τονίστηκε από τον υπουργό Υποδομών και Μεταφορών. Ο υπουργός ανέφερε τη σημασία των δημόσιων συγκοινωνιών, την αποδοχή της καινοτομίας και της βιωσιμότητας στον τομέα των μεταφορών.

Το σχέδιο αναπτύσσεται βάσει τεσσάρων βασικών αξόνων: τη βιώσιμη κινητικότητα, την προσβασιμότητα, τη χρήση καινοτόμων τεχνολογιών και την προστασία του περιβάλλοντος. Σύμφωνα με τον υφυπουργό Μεταφορών, στόχος είναι η δημιουργία ενός πιο αποδοτικού, ασφαλούς και περιβαλλοντικά φιλικού συστήματος μεταφορών.

Επιπλέον, γνωστοποιήθηκαν η ανανέωση του στόλου των αστικών λεωφορείων και η εκκίνηση πιλοτικών υπηρεσιών, συμπεριλαμβανομένων των ανέπαφων πληρωμών και της επέκτασης του μετρό. Ο υφυπουργός υπογράμμισε την ανάγκη σύμπραξης μεταξύ υπουργείου και ΟΑΣΑ, καθώς και τη σημασία της συνδρομής των δήμων στην οριστική διαμόρφωση του συγκοινωνιακού χάρτη έως τον Μάιο του 2025.

Η γενική γραμματέας Μεταφορών αναφέρθηκε στη σημασία του διαλόγου με τους δήμους, προκειμένου να διαμορφωθεί ένα σχέδιο που θα ανταποκρίνεται στις εποχές και τις ανάγκες των πολιτών, ενώ εκπρόσωποι άλλων φορέων επισήμαναν την επιτακτική ανάγκη για βιώσιμες μεταφορές καθώς και για την εξασφάλιση ποιότητας ζωής για όλους στην Αττική.

«Σήμερα κάνουμε ένα σημαντικό βήμα για την εκπόνηση του Στρατηγικού Σχεδίου Μεταφορών Αττικής (ΣΣΜΑ)», δήλωσε η γενική γραμματέας Μεταφορών, προαναγγέλλοντας ότι θα ληφθούν υπόψη οι απαιτήσεις των πολιτών και οι μεταναστευτικές τάσεις. Η επιτυχία του σχεδίου εξαρτάται επίσης από τη συντήρηση και τη διαχείριση των υφιστάμενων υποδομών και μέσων.

Ο διευθύνων σύμβουλος του ΟΑΣΑ περιέγραψε τους στόχους του Στρατηγικού Σχεδίου και την προοπτική του, αναφέροντας ότι η επιτυχία εξαρτάται από την τεκμηρίωση ενός νέου συγκοινωνιακού χάρτη που θα αναδείξει τη σπουδαιότητα των δημόσιων μεταφορών για την Αττική.

Πηγή: news.gr