Συνεχιζόμενη Αντιπαράθεση Υπουργείου Δικαιοσύνης και Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών για τον Δικαστικό Χάρτη
Ελλάδα

Συνεχιζόμενη Αντιπαράθεση Υπουργείου Δικαιοσύνης και Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών για τον Δικαστικό Χάρτη




Η αντιπαράθεση μεταξύ του υπουργείου Δικαιοσύνης και του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών συνεχίζεται, με αφορμή την πρόσφατη αποχή των δικηγόρων από τις 7 έως τις 14 Οκτωβρίου 2024. Ο Δικηγορικός Σύλλογος έχει επικαλούμενος διάφορους λόγους για την αποχή του, στους οποίους το υπουργείο ανταποκρίνεται μέσω μιας ανακοίνωσης με σημαντικές λεπτομέρειες.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου, αναφορικά με την πλήρη αδυναμία εκδόσεως πιστοποιητικών από το ηλεκτρονικό σύστημα ΟΣΔΔΥ ΠΠ, αναφέρεται ότι πλέον εκδίδονται ηλεκτρονικά αρκετά πιστοποιητικά από το Πρωτοδικείο Αθηνών, όπως πιστοποιητικά αποποιήσεων και διαθηκών. Επίσης, σχετικές διαδικασίες έχουν επιταχυνθεί και για τις Περιφερειακές Έδρες, με αυτοματοποιημένες διεργασίες για αιτήσεις που υποβάλλονται λάθος.

Αναφορικά με την κατά τόπον αρμοδιότητα των υποθέσεων, το υπουργείο τονίζει ότι έχει αποστείλει έγγραφα στους Δικηγορικούς Συλλόγους με πληροφορίες για την αρμοδιότητα των Πρωτοδικείων, μειώνοντας την σύγχυση που επικρατούσε.

Αξιοσημείωτο είναι και το ζήτημα του συνωστισμού δικηγόρων σε ακατάλληλους χώρους, το οποίο έχουν προσπαθήσει να επιλύσουν με τη μεταφορά περιπτώσεων σε νέες αίθουσες. Ο τομέας της ηλεκτρονικής κατάθεσης δικογράφων επίσης έχει προχωρήσει σημαντικά, με το άνοιγμα πινακίων στις Περιφερειακές Έδρες και δυνατότητα ηλεκτρονικής κατάθεσης δικογράφων.

Τέλος, αναφορικά με την παραλαβή δικογράφων από γραμματείες, υπάρχει πρόοδος στην κατάθεση αγωγών στις Περιφερειακές Εδρες, αν και οι διαδικασίες απαιτούν περαιτέρω βελτίωση για να είναι πλήρως λειτουργικές.

Το υπουργείο Δικαιοσύνης συνεχίζει να απαντά σε ερωτήματα πρακτικών ζητημάτων που προκύπτουν από την εφαρμογή του Δικαστικού Χάρτη. Μέχρι σήμερα έχουν απαντηθεί 343 ερωτήματα, με 51 απαντήσεις αναρτημένες στην ιστοσελίδα του υπουργείου.

Πηγή: news.gr