Τίτλος: Επείγουσα ανάγκη για μισθολογική εξομοίωση των δικαστών των Ενόπλων Δυνάμεων με τους πολιτικούς δικαστές
Ελλάδα

Τίτλος: Επείγουσα ανάγκη για μισθολογική εξομοίωση των δικαστών των Ενόπλων Δυνάμεων με τους πολιτικούς δικαστές




Η απόφαση του Μισθοδικείου (2/2024) απορρίπτει την αγωγή 35 δικαστών των Ενόπλων Δυνάμεων, οι οποίοι ήθελαν να υποχρεωθεί το Δημόσιο να τους καταβάλει τις διαφορές αποδοχών σε σχέση με τους δικαστές των πολιτικών δικαστηρίων. Οι στρατιωτικοί δικαστές είχαν επικαλεστεί το Σύνταγμα, τονίζοντας την ανάγκη για μισθολογική εξομοίωση μεταξύ τους και των δικαστών της πολιτικής δικαιοσύνης.

Μάλιστα, το Μισθοδικείο αναγνωρίζει την ανάγκη «ταχύτερης και άμεσης» ολοκλήρωσης των διαδικασιών για την ψήφιση νόμου που θα εξομοιώσει τις αποδοχές των στρατιωτικών δικαστών με αυτές των τακτικών δικαστών. Αναφέρεται συγκεκριμένα ότι η μισθολογική ρύθμιση πρέπει να διενεργηθεί εντός εύλογου χρόνου από την ενεργοποίηση της αναθεωρημένης συνταγματικής διάταξης που αφορά το ειδικό μισθολογικό καθεστώς των συγκεκριμένων δικαστικών λειτουργών.

Σημαντικό είναι επίσης ότι στη σχετική απόφαση επισημαίνεται η υποχρέωση του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, το οποίο είχε ενημερώσει το δικαστήριο τον Οκτώβριο του 2022 ότι η διαδικασία για την ψήφιση του νέου εκτελεστικού νόμου έχει ήδη αρχίσει. Παράλληλα, οι δικαστές των Ενόπλων Δυνάμεων υπογράμμιζαν ότι η πάροδος διετίας από την έναρξη ισχύος της αναθεωρημένης διάταξης δεν συνιστά λόγο καταβολής των διαφορών, καθώς το Σύνταγμα δεν καθορίζει συγκεκριμένο χρονικό περιθώριο για την έκδοση της απαιτούμενης νομοθεσίας.

Πηγή: news.gr