Το Δικαίωμα στην Τροφή και η Σημασία της Υγιεινής Διατροφής για Όλους
Ελλάδα

Το Δικαίωμα στην Τροφή και η Σημασία της Υγιεινής Διατροφής για Όλους




Περισσότεροι από 733 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο υπο suffer πείνα, κυρίως λόγω ανισοτήτων, πολέμων, περιβαλλοντικών επιπτώσεων και οικονομικής ύφεσης. Παράλληλα, πάνω από 2,8 δισεκατομμύρια άνθρωποι δεν έχουν τη δυνατότητα να εξασφαλίσουν μια υγιεινή διατροφή. Αυτά αναφέρονται σε ανακοίνωση του Ενιαίου Φορέα Ελέγχου Τροφίμων, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Επισιτισμού, που γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 16 Οκτωβρίου. Το μήνυμα για την Παγκόσμια Ημέρα Επισιτισμού για το 2024 είναι «Δικαίωμα στην τροφή για μία καλύτερη ζωή και ένα καλύτερο μέλλον. “Να μην μένει ΚΑΝΕΝΑΣ ΠΙΣΩ!”»

Ο ΕΦΕΤ υπογραμμίζει ότι το δικαίωμα στην τροφή είναι πολύ περισσότερα από θερμίδες για την επιβίωση – περιλαμβάνει την υγιεινή διατροφή, την ποικιλία και την ικανότητα υγιούς ανάπτυξης και ευρωστίας. Οι υγιεινές διατροφικές συνήθειες σχετίζονται θετικά με τη μακροχρόνια υγεία, τη βελτίωση της υγείας των βρεφών, παιδιών και μητέρων, καθώς και με ασφαλέστερες εγκυμοσύνες και τοκετούς.

Η ελλιπής σίτιση ενδέχεται να παρατηρείται σε όλες τις χώρες και τις κοινωνικοοικονομικές τάξεις. Μπορεί να εκδηλωθεί ως υποσιτισμός, ανεπάρκεια μικροθρεπτικών συστατικών ή παχυσαρκία, ενώ σε πολλές περιοχές του πλανήτη μπορεί να συνυπάρχουν διάφορες μορφές ελλιπούς σίτισης.

Η αστικοποίηση και ο γρήγορος ρυθμός ζωής οδηγούν σε επιλογές ανθυγιεινών, επεξεργασμένων τροφίμων με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη, λίπη και αλάτι. Αυτού του τύπου η διατροφή έχει συνέπειες στην αύξηση καρδιοπαθειών, διαβήτη και ορισμένων μορφών καρκίνου, γεγονός που καταλήγει να ασκεί πίεση στα δημόσια συστήματα υγείας και να μειώνει την ικανότητα των ανθρώπων να συνεισφέρουν στην κοινωνία.

Η ασφάλεια της τροφής είναι επίσης κρίσιμη. Ακόμα και τα πιο θρεπτικά τρόφιμα δεν είναι υγιεινά αν δεν είναι ασφαλή. Τα μη ασφαλή τρόφιμα μπορούν να οδηγήσουν σε τροφιμογενή νοσήματα, και κάποιες φορές σε θάνατο. Οι κίνδυνοι εμφανίζονται σε διάφορα στάδια της αλυσίδας εφοδιασμού και οι μη ασφαλείς προσμείξεις μπορεί να προέρχονται από το νερό, το έδαφος ή τον επεξεργαστή. Η ανθεκτικότητα των βακτηρίων στα αντιμικροβιακά επιδεινώνει ακόμη την κατάσταση, καθιστώντας δύσκολη την αντιμετώπιση τροφιμογενών ασθενειών.

Η κλιματική αλλαγή alter την ασφάλεια των τροφίμων, επηρεάζοντας τις αλληλεπιδράσεις βακτηρίων και χημικών ουσιών με τα τρόφιμά μας. Επιπλέον, η σωστή χειρισμού, αποθήκευση και μεταφορά των τροφίμων είναι θεμελιώδεις για την αποφυγή αλλοίωσης και επικινδυνότητας.

Οι κυβερνήσεις και οι φορείς πρέπει να συνεργάζονται για να δημιουργήσουν ολιστικά σχέδια και προγράμματα που θα εξασφαλίσουν επαρκή τροφή για όλους. Ο ΕΦΕΤ, μέσω των ελέγχων του, σε συνεργασία με επιστημονικά δίκτυα και ερευνητικά προγράμματα, συμβάλλει στην προώθηση βιώσιμων πολιτικών, βελτιώνει το διατροφικό προφίλ και την ποιότητα των τροφίμων, παρέχοντας στους καταναλωτές ενημέρωση και εκπαίδευση για ασφαλή και ισορροπημένη διατροφή.

Πηγή: news.gr