Αυξάνονται οι αμερικανικές κυρώσεις κατά του Ιράν ως απάντηση στην κρίση με το Ισραήλ
Κόσμος

Αυξάνονται οι αμερικανικές κυρώσεις κατά του Ιράν ως απάντηση στην κρίση με το Ισραήλ




Η Ουάσινγκτον έχει βάλει στο στόχαστρο περίπου 20 πλοία και επιχειρήσεις που βρίσκονται στο εξωτερικό, κατηγορώντας τες για εμπλοκή στη μεταφορά ιρανικού πετρελαίου και πετροχημικών προϊόντων. Σε ανακοίνωσή του, το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ επισημαίνει ότι η κίνησή αυτή αποσκοπεί στην αύξηση των οικονομικών πιέσεων προς την Τεχεράνη, με σκοπό να περιοριστούν οι δυνατότητες της Ισλαμικής Δημοκρατίας να συγκεντρώνει έσοδα που συνδέονται με την αποσταθεροποίηση της περιοχής και την επιθετικότητα απέναντι στους συμμάχους των ΗΠΑ.

Το Ιράν αντέτεινε σήμερα ότι οι αμερικανικές κυρώσεις που ανακοινώθηκαν την προηγούμενη Παρασκευή είναι «παράνομες και αδικαιολόγητες». Ο εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών, Ισμαήλ Μπαγαΐ, υπερασπίστηκε επίσης την πρόσφατη πυραυλική επίθεση της Τεχεράνης κατά του Ισραήλ, που πραγματοποιήθηκε την 1η Οκτωβρίου, χαρακτηρίζοντας τις κυρώσεις ως μία πρόσθετη απειλή για την ειρήνη και την ενότητα στην περιοχή.

Σύμφωνα με τον Μπαγαΐ, η πολιτική «της μέγιστης πίεσης» δεν θα έχει καμία επίπτωση στη βούληση του Ιράν να υπερασπιστεί την κυριαρχία και τα εθνικά του συμφέροντα, καθώς και τους πολίτες του απέναντι σε οποιαδήποτε ξένη παραβίαση. Επίσης, περιέγραψε τις αμερικανικές ενέργειες σαν μέσο που θα επιτρέψει στο Ισραήλ να συνεχίσει τις επιθέσεις κατά αθώων.

Σημειώνεται ότι το Ιράν εξαπέλυσε περίπου 200 πυραύλους κατά του Ισραήλ, σε μία εκπληκτική κίνηση που η Τεχεράνη παρουσίασε ως αντίποινα στον φόνο του ηγέτη της Χαμάς, ο οποίος είχε διαπραχθεί νωρίτερα από το Ισραήλ, καθώς και σε άλλες στρατηγικές επιθέσεις.

Πηγή: news.gr