Αύξηση Στρατιωτικής Βοήθειας από ΗΠΑ προς Ουκρανία για την Ενίσχυση της Ασφάλειας
Κόσμος

Αύξηση Στρατιωτικής Βοήθειας από ΗΠΑ προς Ουκρανία για την Ενίσχυση της Ασφάλειας




Ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, εξέφρασε την ικανοποίησή του για την ανακοίνωση της νέας στρατιωτικής βοήθειας από τις Ηνωμένες Πολιτείες, τονίζοντας τη σημασία αυτής για τη “νίκη” της χώρας του στον πόλεμο κατά της Ρωσίας. Σε δήλωσή του στο Telegram, επισήμανε ότι η βοήθεια θα αξιοποιηθεί “με τον πιο αποδοτικό και διαφανή τρόπο” ώστε να επιτευχθεί ο κοινός στόχος της χώρας: η νίκη και μια δίκαιη, διαρκής ειρήνη.

Η στρατιωτική βοήθεια που ανακοίνωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, ανέρχεται σε 8 δισ. δολάρια και περιλαμβάνει νέα πυρομαχικά μακρού βεληνεκούς. Κατά τη διάρκεια της δήλωσής του, ο Μπάιντεν ανέφερε ότι τα 5,5 δισ. δολάρια από το συνολικό ποσό αναμένονται να αποδεσμευθούν πριν την ολοκλήρωση του αμερικανικού δημοσιονομικού έτους στις 30 Σεπτεμβρίου. Τα υπόλοιπα 2,4 δισ. δολάρια θα δοθούν μέσω της «Πρωτοβουλίας Βοήθειας για την Ασφάλεια της Ουκρανίας» (USAI) και δεν θα είναι διαθέσιμα άμεσα, καθώς θα απαιτείται αγορά των πυρομαχικών.

Ο Μπάιντεν ανακοίνωσε επίσης την παραχώρηση των πυρομαχικών JSOW (Joint Standoff Weapon), προκειμένου να ενισχυθεί η ικανότητα βολής μακρού βεληνεκούς της Ουκρανίας. Ωστόσο, η δήλωσή του δεν κάλυψε τις προσδοκίες του Κιέβου για άδεια εκτόξευσης αμερικανικών πυραύλων προς τη Ρωσία, ενώ η Ρωσία έχει προειδοποιήσει αυστηρά κατά μιας τέτοιας ενέργειας.

Τέλος, ο Μπάιντεν ανακοίνωσε τη διοργάνωση σύσκεψης υψηλού επιπέδου των συμμάχων της Ουκρανίας στη Γερμανία τον Οκτώβριο, με σκοπό τον συντονισμό των προσπαθειών περισσότερων από 50 χωρών που υποστηρίζουν την Ουκρανία στην άμυνά της απέναντι στη ρωσική επιθετικότητα.

Πηγή: news.gr