Αντίποινα του Ισραήλ μετά την ιρανική πυραυλική επίθεση και οι στρατηγικές απαντήσεις
Κόσμος

Αντίποινα του Ισραήλ μετά την ιρανική πυραυλική επίθεση και οι στρατηγικές απαντήσεις




Η κυβέρνηση του Ισραήλ ανακοίνωσε χθες ότι επεξεργάζεται αντίποινα για την εκτόξευση περίπου 200 πυραύλων από το Ιράν εναντίον της, σε απάντηση στους θανάτους των ηγετών της λιβανικής Χεζμπολάχ και της παλαιστινιακής Χαμάς. Ο Ιρανός στρατηγός Μοχαμάντ Μπαγερί δήλωσε ότι αν το Ισραήλ προχωρήσει σε επιθέσεις, οι δυνάμεις του θα πλήξουν όλες «τις υποδομές» του εβραϊκού κράτους με ακόμα μεγαλύτερη ένταση.

Ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου διαμήνυσε ότι «το Ιράν διέπραξε μεγάλο λάθος» και θα «πληρώσει το τίμημα». Με βάση τις ανακοινώσεις, οι περισσότεροι πύραυλοι αναχαιτίστηκαν από το σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας Σιδηρούς Θόλος, ενώ το αμερικανικό Πεντάγωνο ανέφερε ότι πλοία του πολεμικού ναυτικού των ΗΠΑ εκτόξευσαν περίπου 10 πυραύλους για να αναχαιτίσουν τους ιρανικούς.

Η χθεσινή επιχείρηση, που ονομάστηκε «Τίμια υπόσχεση 2», ήταν η δεύτερη μαζική επίθεση του Ιράν κατά του Ισραήλ μέσα σε έξι μήνες. Οι Φρουροί της Επανάστασης δήλωσαν ότι στόχος τους ήταν «η καρδιά» του Ισραήλ, αναφέροντας συγκεκριμένες στρατιωτικές βάσεις, μεταξύ των οποίων οι βάσεις Νεβατίμ και Χατσερίμ.

Ο επικεφαλής της ιρανικής διπλωματίας, Αμπάς Αραγτσί, δήλωσε ότι το Ιράν ασκεί το δικαίωμά του στη «νόμιμη άμυνα» και προειδοποίησε ότι τυχόν επιθέσεις από το Ισραήλ θα έχουν συνέπειες. Χθες βράδυ σημειώθηκαν μόνο δυο ελαφροί τραυματισμοί στο Ισραήλ, ενώ στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, Παλαιστίνιος σκοτώθηκε από συντρίμμια.

Η κατάσταση προκάλεσε ανησυχία με σειρήνες να ηχούν σε ολόκληρο το Ισραήλ και τον εναέριο χώρο να έχει κλείσει. Δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου περιέγραψαν την κατάσταση με εκρήξεις και πανικό ανάμεσα στον κόσμο.

Ο ισραηλινός στρατός δήλωσε ότι οι κάτοικοι μπορούσαν αργότερα να βγουν από τα καταφύγια, ενώ η Τεχεράνη υπογράμμισε πως η δράση της μπορεί να θεωρηθεί επικίνδυνη ενόψει περαιτέρω επιθέσεων από το Ισραήλ.

Πηγή: news.gr