Διαμαρτυρία στην Καμπέρα κατά την επίσκεψη του Βασιλιά Καρόλου από Αβορίγινα γερουσιαστή
Κόσμος

Διαμαρτυρία στην Καμπέρα κατά την επίσκεψη του Βασιλιά Καρόλου από Αβορίγινα γερουσιαστή




Έντονη αναταραχή σημειώθηκε στο αυστραλιανό κοινοβούλιο στην Καμπέρα, κατά τη διάρκεια επίσημης επίσκεψης του βασιλιά Καρόλου. Ενώ ο Βρετανός μονάρχης ανέβαινε στο βήμα για να εκφωνήσει τον λόγο του, η γερουσιαστής Λίντια Θορπ τον διέκοψε φωνάζοντας υβριστικούς χαρακτηρισμούς, προκαλώντας αμηχανία στην αίθουσα. Ως μέλος της αυστραλιανής Γερουσίας και η πρώτη γυναίκα Αβορίγινας από την πολιτεία της Βικτώριας, η Θορπ είχε προηγουμένως αρνηθεί να δώσει όρκο πίστης στην εκλιπούσα βασίλισσα Ελισάβετ.

Η γερουσιαστής φώναξε «f**k την αποικία» και «Δεν είσαι δικός μου βασιλιάς. Διαπράξατε γενοκτονία εναντίον του λαού μας», ενώ φορούσε ένα γούνινο παλτό ιθαγενών Αβορίγινων. Παρά τις προσπάθειες των ανδρών της ασφάλειας να την αποτρέψουν από το να πλησιάσει τον μονάρχη, ο Κάρολος παρέμεινε ήρεμος και συνομιλούσε με τον Αυστραλό πρωθυπουργό, Άντονι Αλμπανίζι.

Νωρίτερα, η Θορπ ήταν μία από τους περίπου 20 διαδηλωτές που διαμαρτύρονταν ενώ το βασιλικό ζεύγος κατέθετε στεφάνι σε πολεμικό μνημείο. Η ενέργειά της να εκφράσει την αντίθεση της κατά τη διάρκεια της ομιλίας του βασιλιά δημιούργησε έντονο κλίμα στην αίθουσα του κοινοβουλίου.

Πηγή: news.gr