Δηλώσεις Κάσεμ σηματοδοτούν αλλαγή στάσης της Χεζμπολάχ στη σύγκρουση με το Ισραήλ
Κόσμος

Δηλώσεις Κάσεμ σηματοδοτούν αλλαγή στάσης της Χεζμπολάχ στη σύγκρουση με το Ισραήλ




Ο αναπληρωτής ηγέτης της Χεζμπολάχ, Ναΐμ Κάσεμ, σε σημερινό τηλεοπτικό του διάγγελμα, εξέφρασε τη στήριξή του στις προσπάθειες του προέδρου της Βουλής του Λιβάνου, Ναμπίχ Μπέρι, για την επίτευξη μιας διακοπής των εχθροπραξιών. Αντίθετα με προηγούμενες δηλώσεις, δεν έθεσε την εκεχειρία στη Γάζα ως προϋπόθεση για την παύση των επιθέσεων εναντίον του Ισραήλ.

Για τον Κάσεμ, η πολιτική διαδικασία που προωθεί ο Μπέρι αποτελεί προτεραιότητα, και τόνισε ότι οι λεπτομέρειες της κατάπαυσης του πυρός μπορούν να συζητηθούν μόλις αυτό γίνει σαφές μέσω διπλωματικών ενεργειών. Ωστόσο, προειδοποίησε ότι αν το Ισραήλ συνεχίσει τις επιθέσεις του, οι εξελίξεις στο πεδίο της μάχης θα καθορίσουν την πορεία της σύγκρουσης.

Η Χεζμπολάχ έχει εντείνει τις επιθέσεις της κατά του Ισραήλ, υποστηρίζοντας τη Χαμάς, η οποία βρίσκεται σε πόλεμο μετά την επίθεσή της στο νότιο Ισραήλ το περασμένο φθινόπωρο. Ανώτατα στελέχη της Χεζμπολάχ είχαν δηλώσει προηγουμένως ότι δεν θα σταματήσουν τις επιθέσεις μέχρι να επιτευχθεί εκεχειρία στη Γάζα, αλλά οι τελευταίες δηλώσεις του Κάσεμ ενδέχεται να δείχνουν μια αλλαγή στη στρατηγική τους.

Ο Κάσεμ αντέτεινε ότι η διοίκηση της Χεζμπολάχ είναι άρτια οργανωμένη και αποκάλυψε ότι η διαδικασία εκλογής του νέου γενικού γραμματέα θα προχωρήσει σύμφωνα με τον εσωτερικό κανονισμό της οργάνωσης, παρά τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν.

Αξιοσημείωτο είναι ότι ο Κάσεμ δεν απέκλεισε την πιθανότητα περαιτέρω στρατιωτικών συγκρούσεων με τις ισραηλινές δυνάμεις στον Λίβανο, εξηγώντας ότι η σύγκρουση αυτή είναι θέμα επιβίωσης και αντίστασης, καθιστώντας σαφές ότι η Χεζμπολάχ δεν πρόκειται να υποχωρήσει.

Πηγή: news.gr