Δημοψήφισμα στο Καζακστάν για την Κατασκευή Πυρηνικού Εργοστασίου Ανάμεσα σε Αντιστάσεις και Φόβους για Οικολογική Καταστροφή
Κόσμος

Δημοψήφισμα στο Καζακστάν για την Κατασκευή Πυρηνικού Εργοστασίου Ανάμεσα σε Αντιστάσεις και Φόβους για Οικολογική Καταστροφή




Η κυβέρνηση του Καζακστάν αντιμετωπίζει την οικολογική ανησυχία πλευρά με πλευρά, καθώς οι πολίτες καλούνται να εκφράσουν τη γνώμη τους μέσω δημοψηφίσματος σχετικά με την κατασκευή του πρώτου πυρηνικού εργοστασίου στη χώρα. Οι κάλπες για την ψήφο άνοιξαν στις 06.00 τοπική ώρα και θα κλείσουν στις 20.00, σύμφωνα με τις πληροφορίες από την εκλογική Επιτροπή. Η Γαλλία, η Ρωσία, η Κίνα και η Νότια Κορέα είναι μεταξύ των ενδιαφερόμενων για το έργο.

Η πρόταση για την πυρηνική ενέργεια προκαλεί αντιδράσεις, κυρίως λόγω του προηγούμενου στην περιοχή με τις σοβιετικές πυρηνικές δοκιμές, οι οποίες είχαν σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία του πληθυσμού. Ο πρόεδρος Κασίμ-Τζομάρτ Τοκάγιεφ έχει δηλώσει ότι η κατασκευή του εργοστασίου θα είναι «το μεγαλύτερο έργο στην ιστορία του ανεξάρτητου Καζακστάν», ωστόσο πολλές φ voces υπενθυμίζουν τους κινδύνους της οικολογικής καταστροφής.

Οι αρχές προσπαθούν να εξασφαλίσουν υψηλή συμμετοχή στις εκλογές, επιτρέποντας στους πολίτες να ψηφίζουν χωρίς να είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους. Ωστόσο, οι δύο φωνές, εκείνες που υποστηρίζουν το ‘ναι’ και οι αντίπαλοι της πυρηνικής ενέργειας, είναι ανισόρροπες, καθώς οι τελευταίοι αντιμετωπίζουν άγριο κατασταλτικό κλίμα, με δεκάδες συλλήψεις αυτών που διαφωνούν.

Με σχεδόν τη μισή παραγωγή ουρανίου παγκοσμίως και πλούσια υπεδάφη σε σπάνιες γαίες, το Καζακστάν αναζητά λύσεις για το χρόνιο ενεργειακό του πρόβλημα, ιδιαίτερα στο νότο της χώρας, όπου κατοικεί ο μισός πληθυσμός. Παρά τις τεράστιες μεταρρυθμίσεις και τις διακηρύξεις για έναν πιο ανοιχτό διάλογο στην κοινωνία μετά την εκλογή του Τοκάγιεφ το 2019, οι ανησυχίες παραμένουν για τις περιβαλλοντικές συνέπειες και την ελευθερία του λόγου στην καζακική κοινωνία, γεγονός που έχει δημιουργήσει ταραχές και κλίμα έντασης.

Πηγή: news.gr