Διπλωματική Συμφωνία για Ειρηνική Επιστροφή στους Πολίτες του Λιβάνου και του Ισραήλ
Κόσμος

Διπλωματική Συμφωνία για Ειρηνική Επιστροφή στους Πολίτες του Λιβάνου και του Ισραήλ




Οι κυβερνήσεις των ΗΠΑ, της Γαλλίας, αραβικών και ευρωπαϊκών κρατών, καθώς και η Ευρωπαϊκή Ένωση, προχώρησαν σε μια κοινή έκκληση για την εφαρμογή μιας «άμεσης κατάπαυσης του πυρός» διάρκειας 21 ημερών στον Λίβανο. Η ανακοίνωση αυτή δημοσιοποιήθηκε από τον Λευκό Οίκο και επισημαίνει την ανάγκη να επιλυθεί η σύγκρουση μεταξύ του Ισραήλ και της Χεζμπολάχ, η οποία απειλεί τη σταθερότητα ολόκληρης της περιοχής.

«Καλούμε για άμεση κατάπαυση του πυρός 21 ημερών στα σύνορα του Λιβάνου και του Ισραήλ για να δοθεί περιθώριο στη διπλωματία» είναι το βασικό μήνυμα του κειμένου που υπογράφουν χώρες όπως οι ΗΠΑ, η Γαλλία, η Γερμανία, η Ιταλία και η Γαλλία. Αναφέρεται επίσης ότι «είναι καιρός να κλειστεί διπλωματική συμφωνία που θα επιτρέψει στους πολίτες σε αμφότερες τις πλευρές των συνόρων να επιστρέψουν στα σπίτια τους με κάθε ασφάλεια».

Στη διάρκεια της έκτακτης συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, ο γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν-Νοέλ Μπαρό ήταν ο πρώτος που αναφέρθηκε στην πρόταση αυτή. Κατά τη διάρκεια μιας προηγούμενης συνάντησης στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, οι πρόεδροι των ΗΠΑ και της Γαλλίας, Τζο Μπάιντεν και Εμανουέλ Μακρόν, δήλωσαν ότι εργάστηκαν για την προετοιμασία αυτής της κοινής έκκλησης.

Σύμφωνα με Αμερικανό αξιωματούχο, υπήρξε «σημαντική πρόοδος» σχετικά με την υιοθέτηση της έκκλησης αυτής, η οποία έχει τη δυνατότητα να «τονώσει» τις διαπραγματεύσεις για την κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας. Η κατάπαυση αυτή θα μπορούσε να συνοδευτεί από την απελευθέρωση ομήρων με αντάλλαγμα την αποφυλάκιση παλαιστινίων κρατουμένων σε ισραηλινά κέντρα.

Πηγή: news.gr