Δυναμικές Εξελίξεις στην Ισραηλινή Στρατηγική κατά του Ιρανικού Πυρηνικού Προγράμματος
Κόσμος

Δυναμικές Εξελίξεις στην Ισραηλινή Στρατηγική κατά του Ιρανικού Πυρηνικού Προγράμματος




Δύο χρόνια πριν, δεκάδες ισραηλινά μαχητικά αεροσκάφη πραγματοποίησαν ασκήσεις που προσομοίωσαν χτύπημα στις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν. Αυτή η στρατιωτική άσκηση ήταν ανοιχτά διαφημισμένη από τις ισραηλινές δυνάμεις ως «πτήσεις μεγάλης εμβέλειας, εναέριος ανεφοδιασμός και πλήγματα μακρινών στόχων». Στόχος του εγχειρήματος δεν ήταν μόνο να προκληθεί φόβος στους Ιρανούς, αλλά και να μεταφερθεί ένα μήνυμα στην κυβέρνηση Μπάιντεν ότι η ισραηλινή αεροπορία είχε εκπαιδευτεί για να διεξάγει τη σχετική επιχείρηση μόνη της.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα των «New York Times», το Ισραήλ φαίνεται να προσανατολίζεται σε στρατιωτικές βάσεις ή στόχους των μυστικών υπηρεσιών του Ιράν, αντί να πλήξει άμεσα τις πυρηνικές εγκαταστάσεις. Αξιωματούχοι αναφέρουν ανώνυμα ότι τα πυρηνικά θα μπορούσαν να αποτελέσουν ενδεχόμενο στόχο για το μέλλον, εφόσον υπάρξει ιρανικό αντεπίθεση.

Παρά τις αμφιβολίες σχετικά με τις πραγματικές δυνατότητες του Ισραήλ να προκαλέσει σημαντική ζημιά στα ιρανικά πυρηνικά, οι αξιωματούχοι του Πενταγώνου αναρωτιούνται αν η χώρα μπορεί τελικά να ετοιμάζεται για ένα μεγάλο χτύπημα ανεξάρτητα. Υπάρχει επίσης μια αυξανόμενη φωνή εντός του Ισραήλ και των Ηνωμένων Πολιτειών που προτείνει να εκμεταλλευτούν την τρέχουσα κατάσταση, καθώς οι πληροφορίες υποδεικνύουν ότι το Ιράν πλησιάζει στην παραγωγή πυρηνικής βόμβας.

Η Ουάσιγκτον έχει προτείνει ως εναλλακτικές στρατηγικές το σαμποτάζ, τη διπλωματία και τις κυρώσεις, αντί για τις επιθέσεις στις πυρηνικές εγκαταστάσεις. Αν και το Ισραήλ δεν είχε ένα άμεσο σχέδιο για την επίθεση του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος έως την πρωθυπουργία του Ναφτάλι Μπένετ το 2021, υπό την ηγεσία του αυξήθηκαν οι κλήσεις για χτυπήματα κατά του προγράμματος, γεγονός που οδήγησε σε νέες ασκήσεις και διάθεση πόρων για την προετοιμασία.

Ο στρατηγός Frank McKenzie, πρώην διοίκησης της Κεντρικής Διοίκησης των Ηνωμένων Πολιτειών, επεσήμανε ότι ο πυρηνικός στόχος είναι ιδιαίτερα δύσκολος, προσθέτοντας ότι υπάρχουν πολλές άλλες εναλλακτικές αν προταθούν επιθέσεις, με κάποιες από αυτές, όπως η ενεργειακή υποδομή, να είναι ευκολότερες να επιτευχθούν.

Πηγή: news.gr