Εκκληση για Εθνική Ενότητα και Κοινωνική Ειρήνη στον Λίβανο μετά τον Θάνατο του Νασράλα
Κόσμος

Εκκληση για Εθνική Ενότητα και Κοινωνική Ειρήνη στον Λίβανο μετά τον Θάνατο του Νασράλα




Σε μια χώρα με σοβαρές διαφορές μεταξύ των κοινοτήτων, ο στρατός του Λιβάνου κάλεσε τους πολίτες να διατηρήσουν την εθνική ενότητα και την κοινωνική ειρήνη. Αυτή η έκκληση κατατέθηκε μετά τον θάνατο του ηγέτη της Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα, και αφορά μια επικίνδυνη περίοδο για την χώρα. Η ανακοίνωση του στρατού προειδοποιεί τους πολίτες να μην προχωρήσουν σε ενέργειες που μπορεί να διαταράξουν την κοινωνική ειρήνη, υπογραμμίζοντας ότι ο ισραηλινός εχθρός προσπαθεί να σπείρει τη διχόνοια μεταξύ των Λιβανέζων.

«Οι διπλωματικές προσπάθειες για την επίτευξη κατάπαυσης του πυρός βρίσκονται σε εξέλιξη. Ο πρωθυπουργός κάνει ό,τι του αναλογεί, αλλά το ζήτημα δεν είναι και τόσο εύκολο», δήλωσε ο υπουργός Πληροφόρησης του Λιβάνου, Ζιάντ Μακάρι, κατά τη διάρκεια συνεδρίασης του Υπουργικού Συμβουλίου. Ο Μακάρι επιβεβαίωσε την επιθυμία της κυβέρνησης για κατάπαυση του πυρός με το Ισραήλ, σημειώνοντας ότι ο θάνατος του Νασράλα έχει προκαλέσει οξυμένες εντάσεις μεταξύ των δύο χωρών.

Η κλιμάκωση της βίας στον Λίβανο προήλθε από την απόφαση της Χεζμπολάχ να ανοίξει μέτωπο με το Ισραήλ προς υποστήριξη της παλαιστινιακής οργάνωσης Χαμάς. Ως έμμεση συνέπεια, δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί στις σιιτικές περιοχές του Λιβάνου μετά τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς. Επιπλέον στρατιώτες έχουν αναπτυχθεί στη Βηρυτό για να διαχειριστούν την αυξανόμενη κατάσταση.

Η συντονίστρια των Ηνωμένων Εθνών για τον Λίβανο, Τζανίν Χένις-Πλασάρτ, επεσήμανε την ανάγκη για ενότητα και επίκεντρο στο κοινό συμφέρον της χώρας, τονίζοντας τη σημασία της ασφάλειας και των ανθρωπιστικών αναγκών στην παρούσα κρίσιμη κατάσταση.

Πηγή: news.gr