Εκλογές στην Αυστρία με κύριο θέμα το μεταναστευτικό και την ακρίβεια
Κόσμος

Εκλογές στην Αυστρία με κύριο θέμα το μεταναστευτικό και την ακρίβεια




Άνοιξαν οι κάλπες στην Αυστρία, όπου 6,3 εκατομμύρια ψηφοφόροι θα εκλέξουν τους 183 βουλευτές του Εθνικού Συμβουλίου. Σε αυτές τις εκλογές συμμετέχουν εννέα κόμματα, τα οποία έχουν υποψηφίους σε όλα τα κρατίδια.

Καθ’ όλη τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου, το ακροδεξιό Κόμμα της Ελευθερίας (FPÖ) κατατάσσεται στην κορυφή των δημοσκοπήσεων, με τις ατζέντες τους να επικεντρώνονται κυρίως στα θέματα της μετανάστευσης, της ακρίβειας και των σχέσεων με τη Ρωσία. Στις τελευταίες προβλέψεις, το FPÖ του Χέρμπερτ Κικλ προηγείται με ποσοστά που κυμαίνονται από 27-29%, ακολουθούμενο από το Λαϊκό Κόμμα (ÖVP) με 23-25% και το Σοσιαλιστικό Κόμμα (SPÖ) με 20-21%. Οι φιλελεύθεροι NEOS συγκεντρώνουν ποσοστά 8-11% και οι Πράσινοι 8-10%. Μάλιστα, συμπληρώνουν τη λίστα το Κομμουνιστικό Κόμμα (KPÖ), το Κόμμα της Μπίρας (BIER), η Λίστα Μαντλέν Πέτροβιτς και το «Κανένας από αυτούς» (ΚΕΙΝΕ).

Το FPÖ, αν τελικά επικρατήσει, θα επιτύχει μια ιστορική νίκη για την Αυστρία μετά τον πόλεμο. Ο αρχηγός του, Χέρμπερτ Κικλ, που θεωρείται γνήσιος λαϊκιστής, φιλοδοξεί να γίνει «ο καγκελάριος του λαού» και είναι γνωστός για την αμφιλεγόμενη πολιτική του. Το κόμμα έχει ήδη συμμετάσχει δύο φορές ως «μικρός» εταίρος σε κυβερνήσεις με το ÖVP, αλλά η διαπραγμάτευση συνεργασίας με άλλα κόμματα δεν είναι εύκολη υπόθεση.

Το εκλογικό αποτέλεσμα θα γίνει γνωστό απόψε, όταν οι κάλπες κλείσουν στις 17:00 (τοπική ώρα), σηματοδοτώντας την αρχή των εκτιμήσεων για την κατάσταση στην πολιτική σκηνή της χώρας.

Πηγή: news.gr