Εκρηκτική Κλιμάκωση Βίας και Ανθρωπιστική Κρίση στην Αϊτή
Κόσμος

Εκρηκτική Κλιμάκωση Βίας και Ανθρωπιστική Κρίση στην Αϊτή




Η φτωχή χώρα της Καραϊβικής αντιμετωπίζει σοβαρή ανθρωπιστική κρίση λόγω της βίας που προκαλούν ένοπλες συμμορίες. Οι επιθέσεις των κακοποιών στο νότιο τμήμα της πρωτεύουσας Πορτ-ο-Πρενς οδήγησαν στο θάνατο τουλάχιστον δύο ανθρώπων και στον εκτοπισμό πάνω από 5.000. Μια από τις πιο πρόσφατες επιθέσεις σημειώθηκε στη συνοικία Σολινό, όπου δυο γυναίκες, μία εκ των οποίων ήταν έγκυος οκτώ μηνών, δολοφονήθηκαν «στο εσωτερικό του σπιτιού τους».

Οι συμμορίες, που ανήκουν στη συμμαχία «Viv Ansanm» («Ζούμε μαζί»), έχουν εντείνει τις επιθέσεις τους, με αποτέλεσμα πολλές συνοικίες της πρωτεύουσας να βρίσκονται στο στόχαστρο. Οι κακοποιοί πυρπόλησαν σπίτια και αυτοκίνητα, και στήλες καπνού υψώνονταν χθες το απόγευμα από τις πυρκαγιές που προκάλεσαν. Ανάλογες επιθέσεις συνέβησαν και σε άλλες περιοχές, όπως στο Λ’Εστέρ όπου σχολείο δέχθηκε επίθεση, με θύματα γονείς και μαθητές.

Η κατάσταση έχει κλιμακωθεί το τελευταίο διάστημα, με την συμμαχία «Viv Ansanm» να επαναφέρει τον φόβο στις κοινότητες. Μόνο στις αρχές του μήνα, μια επίθεση στην κοινότητα Ποντ-Σοντέ είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο τουλάχιστον 109 ανθρώπων και τον τραυματισμό άλλων σαράντα. Παρά την παρουσία πολυεθνικής δύναμης υπό την ηγεσία της Κένυας, η αϊτινή αστυνομία συνεχίζει να αδυνατεί να ελέγξει την κατάσταση, με τις συμμορίες να ελέγχουν το 80% του Πορτ-ο-Πρενς.

Από τον Ιανουάριο, τουλάχιστον 3.661 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους λόγω της βίας, σύμφωνα με ενημέρωση της Ύπατης Αρμοστείας των Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα. Επιπλέον, η ανθρωπιστική κρίση έχει αναγκάσει πάνω από 700.000 ανθρώπους, περίπου οι μισοί εκ των οποίων είναι παιδιά, να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, σύμφωνα με στοιχεία του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης (ΔΟΜ).

Η αποστολή της πολυεθνικής δύναμης ξεκίνησε το καλοκαίρι και με την υποστήριξη του ΟΗΕ και των ΗΠΑ, παραμένει μακριά από τον στόχο της όσον αφορά τον απαιτούμενο αριθμό προσωπικού, καθώς η χώρα συνεχίζει να είναι βυθισμένη σε πολλαπλές κρίσεις: ανθρωπιστική, οικονομική και πολιτική. Πηγή: news.gr