Εντάσεις στο Λίβανο και οι στρατηγικές επιλογές του Ισραήλ κατά του Ιράν
Κόσμος

Εντάσεις στο Λίβανο και οι στρατηγικές επιλογές του Ισραήλ κατά του Ιράν




Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι «δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι το Ισραήλ θα στοχεύσει πυρηνικές εγκαταστάσεις ή θα πραγματοποιήσει δολοφονίες» κατά του Ιράν. Βασίζουν την εκτίμησή τους στο γεγονός ότι το Ισραήλ φαίνεται να έχει περιορίσει τους στόχους του σε στρατιωτικές και ενεργειακές υποδομές ως απάντηση στις πρόσφατες επιθέσεις από το Ιράν. Αν και οι αξιωματούχοι δεν κατονόμασαν πηγές, ανέφεραν ότι το Ισραήλ δεν έχει καταλήξει σε τελικές αποφάσεις σχετικά με το πώς και πότε θα προβεί σε αντίποινα.

Στο μεταξύ, η Χεζμπολάχ ανακοίνωσε ότι απέτρεψε δύο απόπειρες εισβολής ισραηλινών δυνάμεων σε περιοχές κοντά σε μεθοριακό χωριό του νότιου Λιβάνου. Δυνάμεις της Χεζμπολάχ πυροδότησαν εκρηκτικούς μηχανισμούς κατά των Ισραηλινών στρατιωτών κοντά στο χωριό Ράμια. Παράλληλα, έχουν σημειωθεί ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές, με μία από αυτές να καταστρέφει τζαμί στο νότιο Λίβανο, όπως ανέφεραν λιβανέζικα μέσα ενημέρωσης.

Οι ανησυχίες για την ασφάλεια στην περιοχή έχουν ενταθεί, ειδικά αφού η Χεζμπολάχ που υποστηρίζεται από το Ιράν έχει εξαπολύσει περίπου 320 ρουκέτες από τον Λίβανο προς το Ισραήλ κατά τη διάρκεια του Γιομ Κιπούρ. Σειρήνες ηχούσαν συνεχώς στο βόρειο Ισραήλ, με τον ισραηλινό στρατό να ανακοινώνει ότι είχε αναχαιτίσει περίπου πέντε ρουκέτες εκτοξευμένες από τον Λίβανο.

Τέλος, ο υπουργός Άμυνας των Ηνωμένων Πολιτειών εξέφρασε τη «βαθιά ανησυχία» του στον ισραηλινό ομόλογό του κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας τους, σχετικά με τον κίνδυνο που αντιμετωπίζουν οι κυανόκρανοι του ΟΗΕ στον Λίβανο.

Πηγή: news.gr