Επαναστατικές Ανακαλύψεις στην Πρωτεϊνική Χημεία με Το Βραβείο Νόμπελ του 2024
Κόσμος

Επαναστατικές Ανακαλύψεις στην Πρωτεϊνική Χημεία με Το Βραβείο Νόμπελ του 2024




Η Βασιλική Σουηδική Ακαδημία Επιστημών ανακοίνωσε την απονομή του βραβείου Νόμπελ Χημείας για το 2024 σε τρεις διακεκριμένους επιστήμονες: τον David Baker, τον Demis Hassabis και τον John Jumper, αναγνωρίζοντας το έργο τους στις πρωτεΐνες. Το βραβείο θα δοθεί κατά το ήμισυ στον David Baker για τον υπολογιστικό σχεδιασμό πρωτεϊνών, ενώ το άλλο μισό θα μοιραστεί εξίσου μεταξύ των Hassabis και Jumper για την πρόβλεψη της δομής τους.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Ακαδημίας, “οι φετινοί νικητές αποκάλυψαν τα μυστικά των πρωτεϊνών μέσω της πληροφορικής και της τεχνητής νοημοσύνης”. Οι ερευνητές έχουν ονειρευτεί εδώ και καιρό να κατανοήσουν πλήρως και να κατακτήσουν τα χημικά εργαλεία της ζωής – τις πρωτεΐνες – και τώρα αυτό το όνειρο γίνεται πραγματικότητα. Η επιτυχία του David Baker αφορά τη δημιουργία εντελώς νέων ειδών πρωτεϊνών, κάτι που θεωρείται σχεδόν αδύνατο.

Οι δυνατότητες που προκύπτουν από τις ανακαλύψεις τους είναι τεράστιες και εκτείνονται από νέα νανοϋλικά και στοχευμένα φαρμακευτικά προϊόντα μέχρι ταχύτερη ανάπτυξη εμβολίων και πιο βιώσιμες λύσεις στην χημική βιομηχανία. Οι μελέτες και τα αποτελέσματα του Baker, καθώς και η χρήση τεχνητής νοημοσύνης από τους Hassabis και Jumper, προμηνύουν εντυπωσιακές εφαρμογές προς όφελος της ανθρωπότητας.

Μέσα σε λίγα χρόνια, η ερευνητική ομάδα του David Baker έχει παράξει αμέτρητες καινοτόμες πρωτεΐνες που ανοίγουν νέους δρόμους στην επιστήμη. Οι ανακαλύψεις αυτές όχι μόνο διευρύνουν τη γνώση μας γύρω από τη δομή και τη λειτουργία των πρωτεϊνών, αλλά και έχουν σημαντική επιρροή σε τομείς όπως η ιατρική και η βιομηχανία.

Πηγή: news.gr