Επίθεση με Drone στον Ισραήλ και Θάνατος του Υπουργού της Χαμάς Προκαλούν Αναταραχή στην Περιφέρεια
Κόσμος

Επίθεση με Drone στον Ισραήλ και Θάνατος του Υπουργού της Χαμάς Προκαλούν Αναταραχή στην Περιφέρεια




Νωρίς το πρωί του Σαββάτου 19 Οκτωβρίου, η Χεζμπολάχ εξαπέλυσε νέες επιθέσεις με drones στο Ισραήλ. Οι σειρήνες ηχούσαν σε περιοχές όπως το Τελ Αβίβ και η Χάιφα, ενώ ένα drone κατάφερε να πετάξει και να προσγειωθεί σε κτίριο στην περιοχή Καισάρεια, η οποία βρίσκεται ανάμεσα σε Τελ Αβίβ και Χάιφα. Ίσως στόχος του drone να ήταν η βάση στο Τζιλότ, που φιλοξενεί τα κεντρικά της υπηρεσίας πληροφοριών του Ισραήλ. Σημειώνεται ότι οι προειδοποιητικές σειρήνες δεν ενεργοποιήθηκαν στην Καισάρεια, όπου resides ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Η Χαμάς, μετά τον θάνατο του ηγέτη της Γιαχία Σινουάρ, δήλωσε ότι οι ισραηλινοί όμηροι που κρατώνται στη Λωρίδα της Γάζας δεν θα αφεθούν ελεύθεροι όσο το Ισραήλ συνεχίζει τις στρατιωτικές επιθέσεις του. Ο Σινουάρ, ο οποίος ηγεμόνευε τη Χαμάς από το 2017, θεωρείται υπεύθυνος για την πρωτοφανή επίθεση της 7ης Οκτωβρίου εναντίον του Ισραήλ, κατά την οποία απήχθησαν τουλάχιστον 251 άνθρωποι.

Η κυβέρνηση του Ισραήλ ανακοίνωσε τον θάνατό του από στρατιωτική επιχείρηση στη Λωρίδα της Γάζας, κάτι που θεωρείται βαρύ χτύπημα για τη Χαμάς. Από την πλευρά του, ο Ιρανός ανώτατος ηγέτης, Αλί Χαμενεΐ, αντέτεινε ότι ο θάνατος του Σινουάρ δεν θα σταματήσει τις κινήσεις του “Άξονα της Αντίστασης”. Η Χεζμπολάχ παρουσίασε συλλυπητήρια για τον θάνατο του Σινουάρ, υποστηρίζοντας την παλαιστινιακή Χαμάς και το δικαίωμα της στην αντίσταση.

Στη Λωρίδα της Γάζας, εκατοντάδες άνθρωποι έχουν σκοτωθεί ενώ η κατάσταση παραμένει κρίσιμη, με τον αριθμό των νεκρών να ανέρχεται τουλάχιστον στους 42.500 από τη αρχή των ισραηλινών στρατιωτικών επιχειρήσεων. Οι κατοίκοι της περιοχής ζουν υπό συνεχή πολιορκία και τοπικές οργανώσεις, όπως η UNICEF, περιγράφουν την ανθρωπιστική κατάσταση ως δραματική, κυρίως για τα παιδιά.

Ο ισραηλινός στρατός έχει επαναλάβει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις του και δήλωσε ότι τις τελευταίες ημέρες έχει σκοτώσει πολλούς μαχητές της Χεζμπολάχ στον Λίβανο, όπου η οργάνωση απέτυχε να ελέγξει τις τελευταίες εξελίξεις.

Πηγή: news.gr