Ευρωπαϊκή Σύνοδος Κορυφής Εν μέσω Κρίσης στη Μέση Ανατολή και Μετανάστευση
Κόσμος

Ευρωπαϊκή Σύνοδος Κορυφής Εν μέσω Κρίσης στη Μέση Ανατολή και Μετανάστευση




Η Ευρωπαϊκή Ένωση ανησυχεί βαθύτατα για την στρατιωτική κλιμάκωση στη Μέση Ανατολή και την απειλή που αυτή ενδέχεται να επιφέρει στην περιοχή, όπως προκύπτει από τα συμπεράσματα της πρόσφατης Συνόδου Κορυφής. Οι ευρωπαίοι ηγέτες καλούν όλα τα μέρη να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση, να τερματίσουν τις εχθροπραξίες και να συμμορφωθούν με το διεθνές δίκαιο, ιδίως το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο.

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επαναλαμβάνει την υποστήριξή του στο δικαίωμα του Ισραήλ να υπερασπιστεί τον εαυτό του και συμμερίζεται τη δέσμευση της ΕΕ για την ασφάλεια του Ισραήλ, ενώ καταδικάζει έντονα τις ιρανικές επιθέσεις σε ισραηλινά εδάφη και τις δράσεις ένοπλων ομάδων που απειλούν την περιοχή. Η ανάγκη για κατάπαυση του πυρός και άμεση ανθρωπιστική βοήθεια στις περιοχές αυτές είναι επίσης προβληματισμός του Συμβουλίου.

Τα συμπεράσματα της Συνόδου τονίζουν την ανάγκη για προστασία των πολιτών και εποπτεία προς αποφυγή στοχοποίησης μη στρατιωτικών υποδομών. Καλούν για συμμετρική εφαρμογή του ψηφίσματος 1701 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, προκειμένου να ενδυναμωθούν οι στρατιωτικές δυνάμεις του Λιβάνου και να διασφαλιστεί η εδαφική του ακεραιότητα.

Στο πλαίσιο του μεταναστευτικού ζητήματος, οι ευρωπαίοι ηγέτες ζητούν την ενίσχυση των επιστροφών παράτυπων μεταναστών στην ΕΕ, με αποφασιστική δράση σε συνεργασία με τρίτες χώρες. Η πρόεδρος της Επιτροπής ανέφερε την ανάγκη αναθεώρησης του νομοθετικού πλαισίου για τις επιστροφές, κάνοντας λόγο για την αποτυχία προηγούμενων προσπαθειών.

Ο Σαρλ Μισέλ, απερχόμενος πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, εξέφρασε ότι η επίτευξη ενός αποτελεσματικού ελέγχου των εξωτερικών συνόρων είναι επιτακτική ανάγκη. Η συνεργασία με τις χώρες προέλευσης και διέλευσης θα πρέπει να ενισχυθεί, με στόχο την αντιμετώπιση των αιτίων της παράτυπης μετανάστευσης και την καταπολέμηση της εμπορίας ανθρώπων.

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο εξέφρασε την πλήρη και αταλάντευτη υποστήριξή του στους Οργανισμούς των Ηνωμένων Εθνών, τονίζοντας τη σημασία της UNRWA για την υποστήριξη του ευάλωτου πληθυσμού στην περιοχή. Κάλεσε επίσης τους Χούθι να σταματήσουν τις επιθέσεις ώστε να αποκατασταθεί η ασφάλεια στη ναυσιπλοΐα στην Ερυθρά Θάλασσα.

Πηγή: news.gr