Εξάπλωση του ιού Mpox προκαλεί ανησυχία σε παγκόσμιο επίπεδο
Κόσμος

Εξάπλωση του ιού Mpox προκαλεί ανησυχία σε παγκόσμιο επίπεδο




Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) ανακοίνωσε τον Αύγουστο ότι η εξάπλωση του ιού mpox έχει κηρυχθεί κατάσταση έκτακτης ανάγκης για την παγκόσμια υγεία, για δεύτερη φορά μέσα σε δύο χρόνια. Η απόφαση αυτή προήλθε μετά από το ξέσπασμα της νόσου στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, που επεκτάθηκε και σε γειτονικές χώρες. Η πρώτη ένδειξη εξάπλωσης εκτός της αφρικανικής ηπείρου καταγράφηκε στις 15 Αυγούστου, με το πρώτο κρούσμα της παραλλαγής του mpox στη Σουηδία.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Bild, το πρώτο κρούσμα της νέας παραλλαγής του ιού mpox εντοπίστηκε στη Γερμανία. Το Ινστιτούτο για τη Δημόσια Υγεία Robert Koch ανακοίνωσε ότι στις 18 Οκτωβρίου 2024, μια λοίμωξη με το νέο στέλεχος clade 1b της mpox, που προήλθε από μετάδοση στο εξωτερικό, καταγράφηκε στη χώρα. Παρά την επιβεβαίωση του κρούσματος, το Ινστιτούτο τόνισε ότι ο «κίνδυνος για την υγεία του πληθυσμού στη Γερμανία» είναι «μικρός». Παρακολουθεί επίσης την κατάσταση προσεκτικά και θα προσαρμόσει τις συστάσεις του αν χρειαστεί.

Η mpox, γνωστή παλαιότερα ως «ευλογιά των πιθήκων», είναι ιογενής ασθένεια που μεταδίδεται από ζώα στον άνθρωπο, καθώς και μεταξύ ανθρώπων, προκαλώντας συμπτώματα όπως πυρετό, μυϊκό πόνο και δερματικές βλάβες. Τα τελευταία μήνες, μια νέα επιδημία επηρεάζει την Αφρική, με τις υψηλότερες μολύνσεις να αναφέρονται στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, το Μπουρούντι και τη Νιγηρία. Αυτή τη στιγμή, δύο ταυτόχρονες επιδημίες συμβαίνουν στην περιοχή: μία που προκαλείται από το στέλεχος clade 1, που προσβάλει κυρίως παιδιά, και μια άλλη από τη νέα παραλλαγή, το στέλεχος 1b, που επηρεάζει ενήλικες.

Μέχρι τώρα έχουν καταγραφεί 42.000 κρούσματα στην Αφρική από τον Ιανουάριο, με περίπου 1.100 θανάτους. Η υπηρεσία υγείας της Αφρικανικής Ένωσης προειδοποίησε ότι η επιδημία κινδυνεύει να βγει «εκτός ελέγχου» αν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα.

Πηγή: news.gr