Εξτρεμίστρια καταδικάστηκε για σχέδιο επίθεσης σε υποδομές ηλεκτρισμού στο Μέριλαντ
Κόσμος

Εξτρεμίστρια καταδικάστηκε για σχέδιο επίθεσης σε υποδομές ηλεκτρισμού στο Μέριλαντ




Συνελήφθη η Σάρα Κλεντάνιελ, 36 ετών, τον Φεβρουάριο του 2023 στο Μέριλαντ, όπου σχεδίαζε επιθέσεις εναντίον υποδομών ηλεκτροδότησης σε κοντινές περιοχές της Βαλτιμόρης. Μαζί της συνελήφθη ο Μπράντον Ράσελ, συνιδρυτής της νεοναζιστικής οργάνωσης Atomwaffen από τη Φλόριντα. Οι δύο τους ανήκουν στο κίνημα του «επιταχυντισμού», που προωθεί την ιδέα της ανωτερότητας της λευκής φυλής και έχει οδηγήσει σε επιθέσεις σε διάφορες περιοχές του κόσμου.

Η Κλεντάνιελ ομολόγησε τον Μάιο του 2024 ότι είχε στην κατοχή της όπλο, κάτι που ήταν παράνομο λόγω του ποινικού της μητρώου, και ότι σχεδίαζε να επιτεθεί σε υποσταθμούς του ηλεκτροπαραγωγού δικτύου. Καταδικάστηκε σε 18 χρόνια κάθειρξης για αυτή την κατηγορία και 15 χρόνια για τη δεύτερη, με τις ποινές να εκτίονται κατά συγχώνευση. Έτσι, θα εκτίσει 15 χρόνια στη φυλακή και ακολούθως τρία χρόνια υπό περιορισμό.

Ο Αμερικανός υπουργός Δικαιοσύνης, Μέρικ Γκάρλαντ, δήλωσε ότι η Κλεντάνιελ επιδίωκε να “καταστρέψει ολοσχερώς” τη Βαλτιμόρη, στοχοποιώντας πέντε υποσταθμούς ηλεκτροδότησης. Από την πλευρά του, ο διευθυντής του FBI, Κρίστοφερ Ρέι, επιβεβαίωσε ότι η κατηγορούμενη σχεδίαζε να προκαλέσει χάος στο δίκτυο ενέργειας και να βλάψει χιλιάδες ανθρώπους με το ρατσιστικό της κίνητρο.

Πηγή: news.gr