Φονικά πλήγματα στο Λίβανο με θύματα και τραυματίες ανάμεσα στους αμάχους
Κόσμος

Φονικά πλήγματα στο Λίβανο με θύματα και τραυματίες ανάμεσα στους αμάχους




Σήμερα, έξι άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από ισραηλινά πλήγματα σε κτίρια του δήμου της Ναμπατίγια, στον νότιο Λίβανο. Πλήγματα που προκάλεσαν επίσης 43 τραυματίες, όπως ανέφερε το υπουργείο Υγείας. Η πολεμική αεροπορία του Ισραήλ, που βρίσκεται σε ένοπλη σύγκρουση με τη Χεζμπολάχ εδώ και σχεδόν ένα μήνα, εξαπέλυσε 11 επιθέσεις στην Ναμπατίγια και την γύρω περιοχή, που θεωρείται προπύργιο της Χεζμπολάχ και του κινήματος Αμάλ.

Ο δήμαρχος Αχμάντ Χαλίλ, ο οποίος συμμετείχε σε συνεδρίαση της τοπικής επιτροπής αντιμετώπισης κρίσεων, είναι ανάμεσα στους νεκρούς κατά τις επιθέσεις. Τα κτίρια που επλήγησαν περιλάμβαναν δύο δημοτικά κτίρια και ένα γειτονικό ιατρικό κέντρο. Επίσης, επιβεβαιώθηκε ο θάνατος δύο γιατρών που εργάζονταν σε γειτονικό κέντρο υγειονομικής περίθαλψης και ενός μέλους της λιβανικής υπηρεσίας πολιτικής προστασίας.

Η ειδική συντονίστρια του ΟΗΕ για τον Λίβανο, Τζανίν Χένις-Πλάσχερτ, κάλεσε να προστατεύονται οι άμαχοι και οι μη στρατιωτικές υποδομές, εκφράζοντας ανησυχία για τα επαναλαμβανόμενα περιστατικά που στοχοθετούν αθώες ζωές και υποδομές. Σε δήλωσή της, τόνισε ότι οι παραβιάσεις του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου είναι απαράδεκτες.

Ο Λιβανέζος πρωθυπουργός, Νατζίμπ Μικάτι, καταδίκασε τις επιθέσεις χαρακτηρίζοντάς τις «εσκεμμένες» και τόνισε την απόφαση του δημοτικού συμβουλίου να εξετάσει την ανθρωπιστική κατάσταση που επικρατεί στην περιοχή. Η ισραηλινή πλευρά σημειώνει ότι στόχευσε τρομοκρατικούς στόχους της Χεζμπολάχ, περιλαμβάνοντας κέντρα διοίκησης και αποθήκες όπλων, που σύμφωνα με ισχυρισμούς είχαν εγκατασταθεί κοντά σε μη στρατιωτικές υποδομές.

Από την αρχή του ανοικτού πολέμου μεταξύ Χεζμπολάχ και Ισραήλ στις 23 Σεπτεμβρίου, έχουν καταγραφεί τουλάχιστον 1.356 θάνατοι στον Λίβανο, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύθηκαν από το Γαλλικό Πρακτορείο. Πηγή: news.gr