Γερμανία Τιμά την Επέτειο της Επίθεσης της Χαμάς με Μήνυμα Στήριξης στους Ομήρους
Κόσμος

Γερμανία Τιμά την Επέτειο της Επίθεσης της Χαμάς με Μήνυμα Στήριξης στους Ομήρους




Η γερμανική πολιτεία επισημαίνει σήμερα την πρώτη επέτειο από την επίθεση της Χαμάς κατά του Ισραήλ, που έλαβε χώρα στις 7 Οκτωβρίου 2023. Στο επίκεντρο του εορτασμού, ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς μίλησε για τους ομήρους και ζήτησε κατάπαυση του πυρός, καθώς και την υιοθέτηση λύσης δύο κρατών για την περιοχή. Σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του, τόνισε την ανάγκη για ειρηνική συνύπαρξη Ισραηλινών και Παλαιστινίων και εξέφρασε τη συμπαράστασή του στους ανθρώπους που αγωνιούν για την τύχη των αγαπημένων τους.

Η υπουργός Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ υπογράμμισε επίσης την ευθύνη της Γερμανίας προς το Ισραήλ, ενώ παράλληλα εξέφρασε τη στήριξή της στην απελευθέρωση των ομήρων. «Δεν θα εγκαταλείψουμε μέχρι να απελευθερωθούν όλοι οι όμηροι», δήλωσε, προσθέτοντας ότι η Γερμανία έχει υποχρέωση να διασφαλίσει την ασφάλεια και των δύο πλευρών στην κρίση.

Αναφορικά με την σημερινή ημέρα, εκδηλώσεις έχουν προγραμματιστεί σε όλη τη Γερμανία. Ανάμεσά τους, μια διαθρησκειακή λειτουργία στην προτεσταντική εκκλησία του Αυτοκράτορα Γουλιέλμου στο Βερολίνο, καθώς και μια «σιωπηλή πορεία» με τη συμμετοχή του ομοσπονδιακού προέδρου Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ. Ο καγκελάριος θα παραστεί σε τελετή μνήμης στο Αμβούργο, ενώ το πρωί διαβάστηκαν τα ονόματα των θυμάτων και των ομήρων μπροστά από την Πύλη του Βρανδεμβούργου.

Στο πλαίσιο των εορτασμών, έχει προγραμματιστεί και κεντρική διαδήλωση εναντίον του Ισραήλ στο Βερολίνο, όπου θα υπάρξει αστυνομική επιφυλακή λόγω των σχετικών φιλοπαλαιστινιακών εκδηλώσεων που αναμένεται να πραγματοποιηθούν. Στις προηγούμενες διαδηλώσεις δεν σημειώθηκαν επεισόδια, αν και σε κάποιες περιπτώσεις οι διαδηλωτές εκδήλωσαν βίαια συναισθήματα.

Πηγή: news.gr