Η αίτηση του εισαγγελέα για ποινή φυλάκισης στον γάλλο ερευνητή και οι αντιδράσεις της Γαλλίας
Κόσμος

Η αίτηση του εισαγγελέα για ποινή φυλάκισης στον γάλλο ερευνητή και οι αντιδράσεις της Γαλλίας




Ρώσος κρατικός εισαγγελέας ζήτησε σήμερα ποινή φυλάκισης τριών ετών και τριών μηνών για τον Γάλλο ερευνητή Ρολάν Βινατιέ, ο οποίος κατηγορείται ότι παραβίασε τη νομοθεσία περί ‘ξένων πρακτόρων’. Ο Βινατιέ, ειδικός σε θέματα της πρώην Σοβιετικής Ένωσης, συνελήφθη τον Ιούνιο από την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφαλείας (FSB) και κατηγορείται ότι δεν εγγράφηκε ως ξένος πράκτορας ενώ συγκέντρωνε στρατιωτικές πληροφορίες για λογαριασμό ξένων μυστικών υπηρεσιών.

Σύμφωνα με τις κατηγορίες, οι οποίες επισύρουν ποινή φυλάκισης έως πέντε έτη, οι συνήγοροι του Βινατιέ ζήτησαν από το δικαστήριο να του επιβληθεί πρόστιμο αντί να τον φυλακίσουν, υποστηρίζοντας ότι η ποινή που προτείνει ο εισαγγελέας είναι υπερβολική. Ωστόσο, αναφέρθηκε ότι ο Βινατιέ ανέφερε ότι είναι διατεθειμένος να αποδεχθεί μια ηπιότερη ποινή, καθώς ομολόγησε την ενοχή του.

Η Γαλλία έχει καταγγείλει τη σύλληψη του Βινατιέ ως αυθαίρετη και ζητά την απελευθέρωσή του. Ακαδημαϊκοί συνάδελφοί του τον περιγράφουν ως έναν αξιόλογο επιστήμονα που εργάζεται σε νόμιμα ερευνητικά πλαίσια. Ο Γάλλος πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν έχει απορρίψει τις κατηγορίες εναντίον του Γάλλου ερευνητή, τονίζοντας ότι η σύλληψή του εντάσσεται σε μια εκστρατεία παραπληροφόρησης της Μόσχας.

Η FSB ανακοίνωσε τον Ιούλιο ότι ο Βινατιέ χρησιμοποιούσε τις επαφές του με πολιτικούς επιστήμονες και άλλους αξιωματούχους για να συλλέξει στρατιωτικές πληροφορίες που θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν από ξένες μυστικές υπηρεσίες κατά της Ρωσίας. Σύμφωνα με τη ρωσική νομοθεσία, όσοι συγκεντρώνουν στρατιωτικές πληροφορίες και χρηματοδοτούνται από το εξωτερικό υποχρεούνται να εγγραφούν ως ξένοι πράκτορες.

Ο Βινατιέ δεν συμπεριλήφθηκε στη μεγάλη ανταλλαγή κρατουμένων που πραγματοποιήθηκε την 1η Αυγούστου και η Ρωσία υποστηρίζει ότι οι διπλωματικές σχέσεις με τη Γαλλία έχουν επιδεινωθεί, λόγω άλλων δικαστικών διαδικασιών που άρχισαν κατά Γάλλων αξιωματούχων.

Πηγή: news.gr