Η ασφάλεια των ΗΠΑ και ο πόλεμος στην Ουκρανία σύμφωνα με τον νέο γραμματέα του ΝΑΤΟ
Κόσμος

Η ασφάλεια των ΗΠΑ και ο πόλεμος στην Ουκρανία σύμφωνα με τον νέο γραμματέα του ΝΑΤΟ




Ο νέος γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Μαρκ Ρούτε, ζήτησε σήμερα να απομακρυνθούν οι ανησυχίες σχετικά με μια ενδεχόμενη επιστροφή του Ντόναλντ Τραμπ στην προεδρία των ΗΠΑ. Σε δηλώσεις του μετά από συνάντηση με τον Βρετανό πρωθυπουργό Κιρ Στάρμερ και τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, τόνισε ότι ο πρώην πρόεδρος κατανοεί πλήρως τα διακυβεύματα του πολέμου στην Ουκρανία και τη σύνδεσή του με την ασφάλεια των ΗΠΑ.

«Είναι σημαντικό να καταλάβουμε ότι αυτός ο πόλεμος δεν αφορά μόνο την Ουκρανία, αλλά και την ασφάλεια των ΗΠΑ στο παρόν και στο μέλλον», δήλωσε ο Ρούτε στους δημοσιογράφους έξω από την Ντάουνινγκ Στριτ. Προέτρεψε τους παρευρισκόμενους να σταματήσουν να ανησυχούν για μια πιθανή προεδρία Τραμπ, προσθέτοντας ότι είναι πεπεισμένος για τη συνεχιζόμενη εμπλοκή των ΗΠΑ στα ευρωπαϊκά ζητήματα.

Ορισμένα κράτη-μέλη του ΝΑΤΟ εκφράζουν φόβους για πιθανή μερική αποδέσμευση των ΗΠΑ από τις υποχρεώσεις τους στην ευρωπαϊκή ασφάλεια και την υποστήριξή τους προς την Ουκρανία, σε περίπτωση νίκης του Τραμπ στις εκλογές της 5ης Νοεμβρίου. Ωστόσο, ο Ρούτε, από την αρχή της θητείας του στη διοίκηση του ΝΑΤΟ, είχε προσπαθήσει να καθησυχάσει αυτές τις ανησυχίες. «Γνωρίζω πολύ καλά τους δύο υποψηφίους και δούλεψα με τον Ντόναλντ Τραμπ για τέσσερα χρόνια», είχε δηλώσει κατά την ανάληψη των καθηκόντων του.

Πηγή: news.gr