Η Χαμάς Εξετάζει Νέα Πολιτική Ηγεσία με Έμφαση στις Στρατηγικές Εξελίξεις στην Γάζα
Κόσμος

Η Χαμάς Εξετάζει Νέα Πολιτική Ηγεσία με Έμφαση στις Στρατηγικές Εξελίξεις στην Γάζα




Σύμφωνα με αναλυτές, η Χαμάς μπορεί να επιλέξει νέο ηγέτη που θα εδρεύει εκτός της Λωρίδας της Γάζας, αντικαθιστώντας τον Γιαχία Σινουάρ, ο οποίος σκοτώθηκε πρόσφατα σε μάχη. Ο αδελφός του, Μοχάμαντ Σινουάρ, αναμένεται να αναλάβει πιο σημαντικό ρόλο, επικεντρώνοντας την προσοχή του στο στρατιωτικό σκέλος του οργανισμού στον παλαιστινιακό θύλακα.

Λόγω της αναταραχής και των συνεχών επιθέσεων από το Ισραήλ, οι αρμόδιοι της Χαμάς θα πρέπει να σκεφτούν προσεκτικά την επόμενη κίνησή τους. Ο Χαλίλ Αλ Χάγια, πιθανός διάδοχος του Σινουάρ, έκανε δηλώσεις που δείχνουν προκλητικότητα απέναντι στους Ισραηλινούς, υπογραμμίζοντας ότι οι όμηροι δεν θα απελευθερωθούν αν δεν σταματήσει η ιμπεριαλιστική πολιτική.

Η Χαμάς έχει ιστορικό να αντικαθιστά γρήγορα τους πεσόντες ηγέτες της. Ο νέος ηγέτης θα εκλεγεί από το Συμβούλιο Σούρα, το οποίο εκπροσωπεί όλα τα μέλη της οργάνωσης. Αυτό παρέχει τη δυνατότητα συμμετοχής σε διεθνείς διαπραγματεύσεις, παρά την απουσία από τη Γάζα. Ανάμεσα στους πιθανότερους διαδόχους είναι οι Χαλέντ Μεσάαλ και Μοχάμαντ Νταρουίς.

Το Ιράν θεωρείται ο κύριος υποστηρικτής της Χαμάς. Η στήριξή του σε χρήματα και όπλα αναμένεται να επηρεάσει την επιλογή του επόμενου ηγέτη. Ο Άσραφ Αμπουελχούλ, ειδικός στις παλαιστινιακές υποθέσεις, υπογραμμίζει ότι οι ευχές του Ιράν θα είναι καθοριστικές για την νέα κατάσταση.

Με τον θάνατο του Σινουάρ, προσωρινά στον ρόλο του ηγέτη της Χαμάς έχει περάσει ο Χάγια, που βρίσκεται στο Κατάρ και αναμένεται να συντονίσει τη στρατηγική. Δημοσίως, αναμένεται ότι ο Μοχάμαντ Σινουάρ θα αποκτήσει μεγαλύτερη εξουσία και στην ένοπλη πτέρυγα της οργάνωσης, της οποίας είναι βετεράνος διοικητής.

Αν και οι νέες προοπτικές είναι οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Χαμάς, οι επόμενες κινήσεις που θα κάνουν οι ηγέτες της θα είναι καθοριστικές για την κατεύθυνση και την αποτελεσματικότητα της οργάνωσης. Πηγή: news.gr.