Η συγγραφέας Χαν Κανγκ από τη Νότια Κορέα έχει καταφέρει να εντυπωσιάσει το παγκόσμιο κοινό με το μοναδικό στιλ γραφής της. Γεννημένη το 1970 στην πόλη ΓκουάνγκΤζου, η οικογένειά της μετακόμισε στη Σεούλ όταν ήταν δέκα ετών. Εκεί, σπούδασε Κορεατική Λογοτεχνία στο Πανεπιστήμιο ΓιόνΣε. Με το μυθιστόρημά της «Η χορτοφάγος», που πήρε το Βραβείο Booker το 2016, η Κανγκ απέσπασε τον θαυμασμό για την ικανότητά της να αναδεικνύει τις δύσκολες πτυχές της γυναικείας ζωής και τη σωματική και ψυχολογική βία που ασκείται εις βάρος τους.
Ο πρόεδρος της επιτροπής του Νόμπελ, Άντερς Όλσον, τόνισε την μοναδικότητα της Κανγκ στην κατανόηση της σύνδεσης ψυχής και σώματος, αναγνωρίζοντας την καινοτομία της στην σύγχρονη πεζογραφία. Η Κανγκ τιμήθηκε με το Βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας για το 2024, επιβεβαιώνοντας τη σημαντική της θέση στη λογοτεχνία.
Το βιβλίο «Η χορτοφάγος» προσεγγίζει τη θεματική της γυναικείας αυτονομίας και την αντίσταση ενάντια στις κοινωνικές συμβάσεις, μέσα από την ιστορία της ΓιόνγκΧιε, που αποφασίζει να σταματήσει να τρώει κρέας, προκαλώντας αντιδράσεις από την οικογένειά της. Οι αντιδράσεις αυτές είναι ακραίες, οδηγώντας την πρωταγωνίστρια σε ένα ψυχιατρείο, όπου αντιμετωπίζει ένα πρόγραμμα καταναγκαστικής διατροφής. Το παράλογο εισβάλλει στην αφήγηση καθώς η ΓιόνγκΧιε επιθυμεί να μεταμορφωθεί σε φυτό, αναδεικνύοντας την απελπισία και τη βία του πατριαρχικού κανόνα.
Η Χαν Κανγκ έχει επίσης δημοσιεύσει άλλες σημαντικές δουλειές όπως τις συλλογές διηγημάτων «Τα φρούτα της γυναίκας μου» και «Η σαλαμάνδρα της φωτιάς», καθώς και τα μυθιστορήματα «Μαύρο ελάφι», «Φυσάει αέρας, πήγαινε», «Ανθρώπινες πράξεις» και το «Το λευκό βιβλίο».
Στο «Μάθημα ελληνικών», η ιστορία εστιάζει σε μια βουβή γυναίκα και έναν σχεδόν τυφλό άντρα, οι οποίοι μοιράζονται τη μοναξιά τους και καταλήγουν σε μια λυτρωτική επικοινωνία. Μέσα από τις θρυμματισμένες μνήμες και τους μοναδικούς μονόλογους, η Χαν Κανγκ αποδεικνύει την εξαιρετική τεχνική της και την βαθιά ευαισθησία που διακρίνει την γραφή της.
Πηγή: news.gr