Η χρήση βομβών φωσφόρου από το Ισραήλ και οι συνέπειες της στο Λίβανο
Κόσμος

Η χρήση βομβών φωσφόρου από το Ισραήλ και οι συνέπειες της στο Λίβανο




Η χρήση βομβών φωσφόρου από το Ισραήλ στην επίθεση στην περιοχή Αλ Μπασούρα της Βηρυτού καταγγέλλεται από τον Λίβανο, σύμφωνα με ιρανικά ΜΜΕ. Τα ρεπορτάζ αναφέρουν ότι ο σιωνιστικός στρατός χρησιμοποίησε απαγορευμένες βόμβες φωσφόρου, ενώ βίντεο που κυκλοφόρησαν στο διαδίκτυο φαίνεται να αποδεικνύουν τη χρήση αυτών των βομβών στην περιοχή.

Οι βόμβες φωσφόρου απαγορεύονται από τη Σύμβαση της Γενεύης του 1980. Ο λευκός φώσφορος είναι μια χημική ουσία που χρησιμοποιείται κυρίως για τον φωτισμό εχθρικών θέσεων, καθώς, όταν εκρήγνυται, παράγει έντονη λάμψη και θερμική ενέργεια, προκαλώντας σοβαρούς εγκαύματα σε όσους εκτίθενται σε αυτόν. Τα εγκαύματα από φώσφορο έχουν αυξημένο κίνδυνο θανάτου λόγω της απορρόφησης του φωσφόρου στον οργανισμό, με συνέπειες για όργανα όπως το ήπαρ και τα νεφρά.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα πλάνα από τα ισραηλινά πλήγματα δείχνουν εικόνες που υποδεικνύουν τη χρήση βομβών φωσφόρου, καθώς και βαρέος πυροβολικού, κοντά στα σύνορα Ισραήλ-Λιβάνου. Υπενθυμίζεται ότι οι Ισραηλινές δυνάμεις έχουν κατηγορηθεί στο παρελθόν για παραβιάσεις της Σύμβασης της Γενεύης, τόσο κατά τη διάρκεια των επιθέσεων στη Λωρίδα της Γάζας όσο και κατά τον πόλεμο στον θύλακα το 2008–2009, γεγονός που οι Ισραηλινοί στρατιωτικοί αρνούνται.

Πηγή: news.gr