Η Ενταση Στις Σχέσεις Ισραήλ Και ΟΗΕ Στο Φόντο Μάχης Με Τη Χεζμπολάχ
Κόσμος

Η Ενταση Στις Σχέσεις Ισραήλ Και ΟΗΕ Στο Φόντο Μάχης Με Τη Χεζμπολάχ




Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου, κάλεσε τον ΟΗΕ να αποσύρει τις δυνάμεις της ειρηνευτικής δύναμης UNIFIL από τις περιοχές των συγκρούσεων στον Λίβανο. Δήλωσε ότι ο στρατός του Ισραήλ έχει ζητήσει επανειλημμένα την απομάκρυνση των κυανόκρανων, υποστηρίζοντας ότι η παρουσία τους στην περιοχή τους καθιστά ομήρους της Χεζμπολάχ.

Νωρίτερα, ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ, Γιοάβ Γκάλαντ, διαβεβαίωσε τον Αμερικανό ομόλογό του, Λόιντ Όστιν, ότι το Ισραήλ θα συνεχίσει να εργάζεται για την προστασία της ειρηνευτικής δύναμης του ΟΗΕ που έχει αναπτυχθεί στον νότιο Λίβανο. Ο Γκάλαντ ανέφερε ότι, παρά τις προκλήσεις από τη Χεζμπολάχ στην περιοχή, ο ισραηλινός στρατός θα διασφαλίσει την ασφάλεια των στρατιωτών της FINUL.

Η UNIFIL κατηγόρησε πρόσφατα τον ισραηλινό στρατό ότι πυροβόλησε σκοπίμως τις θέσεις της, και ζήτησε να σταματήσουν άμεσα οι εχθρικές ενέργειες. Σε κοινή ανακοίνωση των 40 χωρών που συμμετέχουν στην δύναμη αυτή, τονίστηκε ότι οι ενέργειες αυτές πρέπει να υποβληθούν σε κατάλληλη έρευνα. Η UNIFIL, η οποία έχει περίπου 9.500 στρατιώτες, είναι ανεπτυγμένη στον νότιο Λίβανο, κοντά στα σύνορα με το Ισραήλ.

Η κατάσταση στο μεθοριακό χωριό Ράμια του Λιβάνου παραμένει τεταμένη, με τις μάχες μεταξύ ισραηλινών δυνάμεων και μαχητών της Χεζμπολάχ να συνεχίζονται. Ο ισραηλινός στρατός επιβεβαίωσε τις επιχειρήσεις του στη μεθόριο, ενώ η Χεζμπολάχ αντέτεινε ότι επιτέθηκε σε στρατιωτική βάση στο βόρειο Ισραήλ.

Πηγή: news.gr