«Η Καταστροφική Έκταση του Κυκλώνα Μίλτον στην Φλόριντα»
Κόσμος

«Η Καταστροφική Έκταση του Κυκλώνα Μίλτον στην Φλόριντα»




Εκατομμύρια κάτοικοι της Φλόριντα αφήνουν τα σπίτια τους για να προφυλαχθούν από τον κυκλώνα Μίλτον, ο οποίος θεωρείται ο πιο καταστροφικός που έχει πλήξει την πολιτεία τα τελευταία 100 χρόνια. Οι μετεωρολόγοι προειδοποιούν για ακραίες καιρικές συνθήκες, όπως καταρρακτώδεις βροχές, ξαφνικές πλημμύρες και ισχυρούς ανέμους. Στις περιοχές που βρίσκονται στο επίκεντρο του τυφώνα, το ύψος του νερού μπορεί να ξεπεράσει τα 4,5 μέτρα, καλύπτοντας τα πάντα.

Ο Εμάνουελ εξήγησε πώς το μπροστινό μέρος του κυκλώνα επιβραδύνεται πιο γρήγορα από το πίσω μέρος, δημιουργώντας ένα φαινόμενο που παρομοίασε με μποτιλιάρισμα: «Ένα αυτοκίνητο αρχίζει να επιβραδύνει και τα άλλα αυτοκίνητα συσσωρεύονται πίσω του». Πρόσθεσε ότι το σχήμα του κόλπου της Τάμπα επιδεινώνει την κατάσταση, καθώς το στενό άνοιγμα ενισχύει τη συσσώρευση του κύματος και την εξάπλωσή του στη γύρω περιοχή.

Επίσης, αν ο Μίλτον «προσγειωθεί» βόρεια της Τάμπα, η περιστροφή του θα ρίξει τον άνεμο και τα κύματα απευθείας στον κόλπο, γεγονός που αυξάνει τον κίνδυνο πλημμυρών στην πόλη. Ο Εμάνουελ συμφωνεί με την εκτίμηση της Karen Clark and Co. ότι η Τάμπα αντιμετωπίζει κινδύνους από κύματα που δεν παρατηρούνται σε καμία άλλη πόλη των ΗΠΑ.

Η περιοχή αυτή έχει γίνει εξαιρετικά πολυσύχναστη από τη τελευταία φορά που χτυπήθηκε από τυφώνα, γεγονός που ανησυχεί τους ειδικούς. Φοβούνται ότι οι κάτοικοι μπορεί να μην αντιλαμβάνονται την σοβαρότητα της κατάστασης και να αγνοούν τις εντολές εκκένωσης. «Δυστυχώς, θα υπάρξει πιθανώς ένα μεγαλύτερο ποσοστό ανθρώπων που θα αρνηθούν να φύγουν όταν τους ζητηθεί να εκκενώσουν την περιοχή», δήλωσε ο Εμάνουελ.

Δείτε την εντυπωσιακή προσομοίωση από μετεωρολόγο:

The 3D artists at the weather channel deserve a raise for this insane visual
Now watch this, and then realize forecasts are now predicting up to 15 ft of storm surge in certain areas on the western coast of Florida pic.twitter.com/HHrCVWNgpg
— wave (@0xWave) October 8, 2024

Πηγή: news.gr