Το Ισραήλ βιώνει έντονη διεθνή κριτική για τη στρατιωτική του δράση στον Λίβανο και την επίθεση που έχει πραγματοποιήσει εναντίον της ειδικής ειρηνευτικής δύναμης του ΟΗΕ, UNIFIL. Χθες, ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι αντέδρασε σε μια “απειλή” κοντά σε θέσεις της UNIFIL στον νότιο Λίβανο, όπου έχει προχωρήσει σε εκτεταμένες στρατιωτικές επιθέσεις κατά της Χεζμπολάχ, η οποία είναι σύμμαχος της Χαμάς. Οι τελευταίες εξελίξεις περιλαμβάνουν εκρήξεις και πυρά, με δύο κυανόκρανους από τη Σρι Λάνκα να τραυματίζονται κατά την διάρκεια των συγκρούσεων.
Η Χεζμπολάχ, από την πλευρά της, προειδοποίησε τους Ισραηλινούς να απομακρυνθούν από στρατιωτικές εγκαταστάσεις σε κατοικημένες περιοχές του βόρειου Ισραήλ, αναφέροντας ότι ο ισραηλινός στρατός έχει εγκαταστήσει στρατιωτικές βάσεις και χρησιμοποιεί κατοικίες ως στρατηγικά σημεία. Μέσα σε αυτό το κλίμα, οι σειρήνες αντιαεροπορικού συναγερμού ενεργοποιήθηκαν τη νύχτα σε πολλές περιοχές του Ισραήλ.
Πολλοί διεθνείς ηγέτες, όπως οι πρόεδροι των ΗΠΑ και της Γαλλίας, εξέφρασαν την ανησυχία τους για τις επιθέσεις που βάλλουν κατά των δυνάμεων του ΟΗΕ. Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δήλωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα ζητούσαν από το Ισραήλ να αποφεύγει τις επιθέσεις εναντίον των ειρηνικών δυνάμεων του ΟΗΕ. Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν χαρακτήρισε “απαράδεκτο” το γεγονός ότι οι κυανόκρανοι στοχοποιούνται.
Η ένταση έχει κορυφωθεί, με περισσότερους από 2.100 ανθρώπους να έχουν σκοτωθεί στον Λίβανο από την αρχή του Οκτωβρίου, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν. Η κατάσταση είναι κρίσιμη και οι επιθέσεις συνεχίζονται, όπως αναφέρεται, με τα τελευταία πλήγματα να έχουν προκαλέσει θανάτους και σοβαρούς τραυματισμούς.
Κατά μήκος των συνόρων, ο λιβανικός στρατός επιβεβαίωσε τον θάνατο στρατιωτών του, εν μέσω αυξανόμενης έντασης στην περιοχή. Ο πρωθυπουργός του Λιβάνου έχει ζητήσει τη στήριξη του ΟΗΕ για την επιβολή κατάπαυσης του πυρός.
Η κατάσταση εξακολουθεί να εξελίσσεται, με τις ειρηνευτικές προσπάθειες να είναι σε πλήρη εξέλιξη, αλλά οι απώλειες και οι καταστροφές είναι ήδη υψηλές και έχουν σοβαρές ανθρωπιστικές συνέπειες για τις περιοχές που πλήττονται.
Πηγή: news.gr